Plnená paprika od vychýreného kuchára Karola Hrčku
Koľko ľudí, toľko chutí. Ale plnenú papriku má rád skoro každý. Ako ju robí vychýrený kuchár Karol Hrčka?
Na plnku potrebujeme:
- 1/2 kg mletého bravčového pliecka
- 1 vrecúško ryže
- 1 vajíčko
- soľ
- korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 lyžičku majoránky
- 10 paprík
Omáčka:
- 1 paradajkový pretlak
- zvyšky papriky
- 2 lyžice masti
- 2 lyžice hladkej múky
- bobkový list
- nové korenie
- čierne korenie
- (kto má rád, môže dať aj 2-3 klinčeky, prípadne škoricu)
Postup:
Ryžu uvaríme podľa návodu. Na troche masti opražíme cibuľu, pridáme do pomletého mäsa spolu s cesnakom, korením, soľou, majoránkou, vajíčkom a ryžou. Dobre premiešame. Papriku očistíme (zvyšky nevyhadzujeme, budú základom pre omáčku) a naplníme pripraveným mäsom. Uložíme na vymastený plech, najskôr prikryté pečieme v rúre pri 180 stupňoch asi pol hodiny, potom odokryjeme a ešte pol hodinu dopekáme, aby paprika bola hnedá.
Zvyšky papriky uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovým listom, korením, soľou. Na masti opražime cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavú zásmažku, ktorú zalejeme trochou studenej vody, pridáme pretlak a nakoniec zalejeme precedenou paprikovou šťavou.
Stále miešame, necháme prevrieť a do hotovej omáčky vložíme opečené papriky, prípadne mäsové guľky, ak ste nemali dosť papriky. Podávame s knedľou, alebo so zemiakmi.
Text a foto Karol Hrčka