Odporcovia a zástancovia červeného mäsa. Radí MUDr. Karol Džupa.
Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich napríklad udáva, že 50 gramov zjedeného spracovaného mäsa denne, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 6-18%. V ďalšom poradí sa spomína pankreas a prostata. Zástancovia oponujú, že tie isté štúdie v iných častiach pripúšťajú, že na vzniku uvedených typov rakoviny sa podieľa nepriaznivý zhluk niekoľkých príčin, z nich červené mäso môže aj nemusí byť jednou, ale zďaleka nie jedinou. Odporcovia argumentujú, že ľudia, ktorí zjedia viac ako 75 g červeného mäsa denne majú 1,3 násobne vyššie riziko vzniku ochorení srdca ako tí, ktorí jedia 25 g. Údajne preto, lebo si tým zvýšia hladinu exogénneho cholesterolu (z potravy). Zástancovia v tejto súvislosti oponujú, že podľa iných výskumov konzumácia 85 gramových porcií trikrát týždenne nemala žiadny vplyv na zvýšenie srdcovocievnych ochorení. Pripájajú výsledky iných štúdií, ktoré zistili, že za prípadný vzostup cholesterolu nie je ani tak zodpovedné červené mäso, ale určitý druh baktérií, ktoré premieňajú L- karnitín mäsa na trimetylamín-N-oxid, u ktorého sa zistilo, že myšiam dokázal zvýšiť tvorbu aterosklerózy. Argumentačné „prestrelky“ odporcov a zástancov červeného mäsa sa týkajú aj výskytu iných chorôb, napr. obličiek či cukrovky druhého typu. Pokračujeme nabudúce.
Foto Depositphotos.com
Text: MUDr. Karol Džupa