Aktuálne Recepty 

Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade

Hovädzí guľáš s domácim chlebom

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 kg hovädzej nožiny (močing)
  • 1/2 kg cibule
  • 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie)
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca celá
  • sladká červená paprika
  • štipľavá paprika podľa chuti
  • majoránka

Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si dala do kanvice zovrieť. Premiešam, stiahnem plameň na minimum (elektrický šporák na č. 2) a cca hodinu mäso dusím. Medzitým si na jemnom strúhadle postrúham surové zemiaky a cesnak. Ak je už mäso dosť mäkké, pridám postrúhané zemiaky s cesnakom, dobre premiešam a prikryté nechám prevariť (občas premiešam, aby sa nepripálilo). Takto ja zahusťujem guľáš, ale aj iné polievky, napr. kapustnicu. Je to oveľa chutnejšie, ako zahusťovať s múkou. Nakoniec pridám ošúpané a nakrájané zemiaky. Ak je zmes veľmi hustá, pridám vodu. Zemiaky odoberu soľ z polievky, takže ešte dosolím, prisypem štipľavú papriku, alebo chilli. Keď sú zemiaky mäkké, sporák vypnem a guľáš dochutím majoránkou. S tou opatrne, radšej postupne, lebo keď sa nasype veľa, je ju veľmi cítiť a už sa to nedá ničím napraviť. Vždy pamätajte na múdre príslovie: V kuchyni menej znamená viac!“

Recept na domáci chlebík som už viackrát pridávala.

Dobrú chuť!

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články