Nevyhadzujte jahodové stopky. Sú veľmi cenné.
Práve robím jahodový džem a internet ako keby to vedel, ponúkol mi článok o tom, ako veľmi prospešné sú pre naše zdravie malé zelené stopky. Vždy som ich automaticky vyhadzovala, ale teraz ich poctivo ukladám na plech s papierom na pečenie a suším voľne na vzduchu. Nie som veľmi „čajová,“ ale na tento sa teším. Nielenže chutí ako jahody, ale je to aj prevencia rôznych ochorení, ako aj príznakov starnutia.
- pomáha pri zmiernení bolestivých príznakov dny
- znižuje množstvo škodlivého cholesterolu v krvi
- znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení
- má sťahujúci účinok vďaka vysokému obsahu tanínov
- potláčajú príznaky starnutia pokožky súvisiacim s vekom (rozdrvené stopky vo forme masky aplikujte na tvár na potlačenie príznakov starnutia)
Stonky sa veľmi rýchlo vysušia. Uložím ich do škatule od topánok a teším sa na zdravie z jahodových stoniek.
Foto Libuša Sabová
.