Navigácia
Aktuálne Recepty 

Najlepšia vianočka – starý rodinný recept

Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 10 g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky citróna
  • 1 vajce na potretie
  • a ak chcete 80 g hrozienok namočených v rume

Postup:

Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm. Tu je presný návod, ako treba cesto spletať.

Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme  rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.

Foto Pinterest com

Vaše komentáre

Podobné články