Aktuálne Recepty 

Najlepšia vianočka – starý rodinný recept

Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 10 g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky citróna
  • 1 vajce na potretie
  • a ak chcete 80 g hrozienok namočených v rume

Postup:

Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm. Tu je presný návod, ako treba cesto spletať.

Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme  rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.

Foto Pinterest com

Návštevníci radi čítajú

Urobte si vianočný stromček sami doma
prečítaní 783
Budete k tomu potrebovať aranžovaciu hmotu florex, vetvičky jedličky, alebo smreku, cédru, či borovice. Podstavec si vyberte podľa toho, čo máte doma....
Výborné perníčky
prečítaní 929
Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace. 1050 g hladkej múky 450 g práškového cukru 360 g medu 6 stredných vajec ...
Čokoládovo-orechové kolieska
prečítaní 611
Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na najbližší víkend, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškovéh...
Už rozmýšľate, aké bude pohostenie na Silvestra? M...
prečítaní 563
Môj manžel si bez nich už ani nevie predstaviť posledný deň v roku. Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol večer úplne čerstvý (viď. staršie recepty). ...

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články