Milujem leto v záhrade a tu je môj špeciálny recept: Kórejská cukina
Poznáte to moji milí, keď letné slniečko ukazuje svoje lúče. Nám, čo máme záhradku, vždy srdiečko poskočí. V hlave sa nám rodia plány, čo a kde všetko vysadíme. Uvažujeme, aký bude rok a či sa nám niečo urodí. Práve sa zberajú uhorky, cukiny. Ich úroda je tento rok u nás dobrá. Zaujal ma recept na kórejskú cukinu. Bol nad ním aj pekný farebný obrázok a tak som si povedala, že tento recept vyskúšam.
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké cukiny
- 500 g mrkvy
- 4-5 paprík (sladká, aj štipľavá)
- 1 hlávka cesnaku
- 2-3 vetvičky bazalky
- 150 ml octu
- 2 lyžičky soli
- 1 menšia šálka cukru
- 1 lyžice červenej papriky
- 150 ml rastlinného oleja
Postup:
Cukiny umyjeme a postrúhame celé na väčšom strúhadle. Mrkvu postrúhame na dlhšie tenké pásiky. Rovnako aj papriku. Zeleninu dáme do väčšej misky, posypeme soľou, cukrom, pridáme ocot a zľahka premiešame. Posypeme červenou paprikou a lístkami bazalky. Nezabudnite na cesnak, ten pretlačíme. Olej trošku zahrejeme a zalejeme ním zeleninovú zmes. Marinujeme asi tri hodiny. Pripravíme si poháriky (ja dávam tie od horčice), sú šikovné. Zelenina pustila medzitým šťavu a tak si ju ešte môžete podľa seba dochutiť. Ja mám rada pikantnejšie a tak pridám feferónku. Precedíme cez sito a plníme poháriky asi do 3/4 a dolejeme šťavou. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 stupňov. Vyberieme a poháre ešte zabalím dole dnom do deky a nechám ich vychladnúť.
Verím, milé Superbabky, že keď v zime okoštujete túto dobrotu, tak si na mňa spomeniete.
S úctou veselá seniorka Mária Pekáriková