Máte radi horkú čokoládu? Potom vás tento článok poteší!
,,Deväť z desiatich ľudí má rado čokoládu. Ten desiaty klame…“ – napísal spisovateľ John Tullius. Na základnej škole sme robili anketu. Žiaci mali odpovedať na otázku, či majú radi čokoládu. Zo 130 -tich detí, 129 odpovedalo kladne (jeden žiak asi otázke neporozumel. Kakaovník má svoj pôvod v povodí Amazonky. Jeho pestovaniu sa ako prví venovali Mayovia a Aztékovia, ktorým slúžil ako platidlo na výrobu horkého nápoja (malého králika ste mohli kúpiť za 30 kakaových bôbov). Keď v apríli roku 1519 španielsky dobyvateľ Hernan Cortez (1485 – 1547) priplával k mexickému pobrežiu, aztécky kráľ Montezuma II(1480 – 1520) mu daroval zlato, plantáže…a čokoládu. Bol to začiatok invázie čokolády do celého sveta. Kakaové bôby obsahujú až 55% tukov. Sú to ale tuky, ktoré sa slabo vstrebávajú z čreva a čiastočne sa premieňajú na kyselinu olejovú ( prítomná v olivovom oleji ), teda paradoxne priaznivo vplývajú na srdcovo – cievny systém a nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Napriek vysokému obsahu cukru má tmavá čokoláda nízky glykemický index, o polovicu nižší ako chlieb a približne rovnaký ako pomarančový džús. 50 gramov tmavej čokolády má dvakrát vyšší obsah polyfenolov ako pohár červeného vína, ktoré sú podobnej kvality ako má zelený čaj. Jedná šálka horúcej tmavej čokolády vykazuje päťkrát vyššiu antioxidačnú aktivitu ako šálka čierneho čaju, trikrát vyššiu ako zelený čaj a dvakrát vyššiu ako červené víno. Veru, zdravá výživa môže byť aj príjemná… Pre vysoký obsah cukrov a tukov však zaraďujeme čokoládu medzi vysokokalorické potraviny, ktoré by sme mali konzumovať s mierou ako príležitostnú pochúťku a nenahrádzať ňou iné zdravé jedlá. Sústrediť by sme sa mali hlavne na kvalitu. Podľa štatistík obyvatelia Veľkej Británie skonzumujú ročne okolo 9 kg čokolády na osobu (aj vám sa zdajú futbaloví fanúšikovia počas zápasov anglickej Premier League tak trochu „pri sebe“? Na Slovensku sa spotreba pohybuje okolo 4 kilogramov na osobu. Každý, kto plánuje celodennú túru, by si mal pribaliť tabličku čokolády. V roku 1993 prežili štyria turisti šesť dní v zasneženej divočine Kaukazu vďaka trom čokoládovým tyčinkám Mars. Ak sa povie 70% čokoláda, myslí sa, že 70% z celkovej hmotnosti tvoria kakaové bôby. Denná konzumácia 40 – tich gramov takejto čokolády (kto dokáže po takom množstve prestať?), zabezpečí dostatočnú dávku polyfenolov v prevencii proti srdcovo – cievnym ochoreniam a rakovine. Vedci v nemeckom Kolíne podávali 13-tim pacientom s vysokým krvným tlakom počas dvoch týždňov 40 gramov horkej čokolády denne. Krvný tlak všetkým pacientom klesol v priemere o 5 mm Hg. „Na zdravie človeka priaznivo pôsobí striedmy konzum horkej čokolády“ – tvrdia vedci z kalifornskej univerzity. „Mliečna čokoláda, tieto účinky nemá. Naopak, ultrazvukové vyšetrenie ciev konzumentov mliečnej čokolády dokázalo ich mierne zúženie.“ Mliečne čokolády sú navyše upravované rôznymi syntetickými príchuťami, ktoré sú pre organizmus záťažou.
PS: Malý Janko sa modlí: „Ježiško, sľubujem, že už budem dobrý a poslušný. Ty mi ale sľúb, že už nebudeš dávať vitamíny do špenátu a mrkvy, ale do čokolády a zmrzliny.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay