Máme recept na chrumkavé, pekne ružové a pritom šťavnaté oškvarky
Poviete si oškvarky. Veď to nie je žiadne umenie. Ale veru je, viem to z vlastnej skúsenosti. Preto sme o recept a správny postup požiadali naslovovzatého odborníka Karola Hrčku.
Potrebujeme:
- 4 kg chrbtovej slaniny
- 1 dcl vody
- 1/2 dcl mleka
- hrniec s hrubým dnom
Postup:
Slaninu nakrájame na 2-3 cm dlhé obdĺžniky, vložíme do hrnca, pridáme vodu a pomaly opekáme. Musíme stále miešať na miernom ohni až kým oškvarky nezružovejú. Pred vypnutím nalejeme trochu mlieka, ktoré dodajú oškvarkám tú správnu farbu. Sitkom vyberiem z masti, trošku potlačíme a preložíme do pripravenej nádoby.
POZOR! Oškvarky solíme až na tanieri pred podávaním. A ešte niečo. Z tohto množstva slaniny získate asi 2 litre kvalitnej masti.
Text a foto Karol Hrčka