Makovo – mandľová torta s malinami – dokonalá súhra
Na náplň:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g bielej čokolády
- 250 g mascarpone
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- 125 g malín
- 4 zarovnané PL malinového džemu
Na cesto:
- 5 žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- 100 ml plnotučného mlieka
- 100 g polohrubej múky
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 200 g mletého maku
- 50 g mletých mandlí
- štipka soli
- 15 g Gustinu bezgluténového Dr. Oetker
- 5 bielkov
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy svetlej Dr. Oetker
- 125 g malín
- Na prípravu náplne v kastróliku privedieme smotanu do varu a rozpustíme
v nej čokoládu. Zmes necháme vychladnúť a odložíme ju na noc do chladničky. - Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom
na najvyššom stupni do peny. Pridáme mlieko, múku zmiešanú s kypriacim
práškom, makom, mandľami, soľou a škrobom a vyšľaháme dohladka. Nakoniec
zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nanesieme do vymastenej
a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 35 minút
- Korpus uvoľníme z formy a necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu s čokoládou elektrickým ručným šľahačom
na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme mascarpone s vanilínovým cukrom
a pridáme vyšľahanú šľahačku s čokoládou. Nakoniec zľahka vmiešame maliny. - Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel korpusu prenesieme na podnos
a potrieme 2 PL malinového džemu. Nanesieme jednu tretinu náplne, priložíme
druhý diel korpusu, potrieme džemom a druhou tretinou náplne. Na náplň
priložíme tretí diel korpusu a zvyšnou náplňou potrieme povrch a strany torty. - Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Na povrch torty
nanesieme maliny a dozdobíme polevou.
Text a foto Dr. Oetker