Lekvárové buchty podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku
Ide víkend, čo tak napiecť rodine klasické buchty? Každý si na nich rád pochutí!
Potrebujeme:
- 600 g polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 80 g vlažné maslo
- 1 vajíčko
- 350 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 80 g cukru
- soľ na špičku noža
- 250 g biely jogurt
- citrónová kôra
- lekvár, alebo džem podľa chuti
Postup:
Z 1 dcl teplého mlieka, 1 lyžičky cukru a droždia urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, vajce, jogurt, soľ, citrónovú kôru, zvyšné mlieko, maslo, cukor a zalejeme hotovým kváskom. Vypracujeme vláčne cesto. Miesime dovtedy, kým sa cesto neoddeľuje od stien misy. Cesto prikryjeme fóliou a suchou utierkou a necháme vykysnúť aspoň hodinu na teplom mieste. Pracovnú dosku si pomúčime a cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Nakrájame na štvorčeky a plníme lekvárom.
Zabalíme, ako vidíte na videu a ukladáme na plech vymastený olejom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 20 minút.
Text a foto Karol Hrčka