Dobré rady Najčítanejšie 

Kupujeme drahé výživové doplnky a pritom to najzdravšie nám rastie v záhradách

Jablko ako liek

Jabloň pochádza z malej Ázie. Tam v hĺbke histórie ľudstva rástla spontánne, jej divé plody boli už veľmi chutné, vyhľadávané a vážené. Jablko je duiretické a pomáha vylučovať močové kyseliny. Je zároveň účinné pri zápche i hnačke, znižuje hladinu cholesterolu a cukru. Okrem sodíka, draslíka, horčíka, fosforu, síry a chlóru obsahuje aj kysličník kremičitý a hliník. Ďalej je to pektín (kontroluje cholesterol a redukuje ochorenia krvného obehu), cukor, kyselina jablčná, vitamín B, C, A a E, ľahko asimilovateľné cukry (glukózu, fruktózu a levulózu – preto je vhodné aj pre diabetikov), trochu bielkovín, éterické zlúčeniny ovocných kyselín a fytohormóny, ktoré stimulujú rast detí. V šupke sa nachádza vitamín PP, dôležitý pre nervový systém a pokožku. Je jedným z mála ovocí, ktoré nevytvárajú črevný plyn. Vitamín C robí z jablka veľmi vhodnú výživu pre budúce matky – ako ochrana aj ako zdroj pre plod, počas kojenia, ďalej je vhodné pri odstraňovaní únavy, pri nedostatku chuti do jedla, pri suchosti kože, bolestiach kostí a svalov, pri anémii. Toto ovocie sa ľahko uchováva a je k dispozícií takmer celý rok. I strúhané jablká sú výbornou potravinou pre dojčatá už od prvých mesiacov života a pre deti.

Liečivé recepty

Jablková voda I

Ošúpať a vyčistiť jedno veľké jablko, pokrájať na tenké plátky, pridať 10 listov medovky lekárskej, šťavu z polovice citróna a kúsok škorice. Všetko premiešať a pridať 2 lyžice medu a ½ l vriacej vody. Po 10 minútach prepasírovať cez sito a upíjať cez deň.

Jablková voda II

Do ½ l vody dať variť ošúpané jablko, prefiltrovať, tekutinu osladiť lyžičkou medu a popíjať pred spaním. Vhodné pri zachrípnutí.

Jablkový odvar

V 1 l vody 2 hodiny variť 60 g kôry z konárov jablone, odvar osladiť troškou medu a popíjať počas celého dňa, dokiaľ neodznejú príznaky. Používať pri horúčke.

Jablkový čaj

Ošúpať zelené jablko, nakrájať na kúsky a dať variť do ½ litra vody. Po 20 minútach prefiltrovať, pridať prepasírovanú dužinu a lyžičku medu. Čaj piť dvakrát za deň po niekoľko dní, pokiaľ neodznejú príznaky. Vhodné pri črevných zápaloch a zápaloch mechúra.

Jablkový výplach

V 1 l vody variť 20 minút 50 g kôry z jablone. Nechať vychladnúť, prefiltrovať a použiť pri dráždení. Vhodné pri bielom vaginálnom a močovom výtoku.

Jablkové víno

Umyť jablká, neošúpať, nevyčistiť, nakrájať ich na štvrtiny, dať do hrnca, pridať toľko vody, ako je pätina ich váhy. Nechať variť. Prepasírovať cez látku, pridať 30 g cukru na každý liter tekutiny a dať na slabom ohni variť 15 minút. Nechať konzervovať v uzavretom pohári po niekoľko dní na chladnom mieste. Užívanie: pridať zopár lyžičiek sirupu do trochu vriacej vody a rýchlo vypiť. Vhodné pri prechladnutí.

Jablkové pyré

Do 1 litra vody dať variť tri zelené jablká, ošúpané, vyčistené a kúsok kôry z citrónu. Prepasírovať, pridať zopár lyžičiek medu a jesť 2- krát denne na záver jedla. Predĺženie kúry pomáha pri chronickej zápche. Vhodné pri ochabnutí čriev.

Očisťovacia jablková kúra

Po niekoľko dní sa jedia iba jablká. Kúra je vhodná v každom veku, pri rôznych chorobách, pri ktorých sa odporúča obmedzenie stravy, alebo ako prevencia. Jedia sa iba jablká, v dostatočnom množstve, rozdelené počas dňa. Dôležitejšie ich množstvo je správne prežúvanie. Pred prehltnutím by z odhryznutej dužiny mala byť len tekutina. Dĺžka diéty môže byť rôzna – podľa osobných podmienok – od 1 po 7. V špeciálnych prípadoch až dva týždne. Pre tých, čo nevydržia je možná alternatíva – 1 mesiac večerať jablká.

Jablkový mušt

Nakrájať na kusy ošúpané jablká, trochu ich roztlačiť a dať do nádoby – pokiaľ možno drevenej alebo z pálenej hliny. Nechať fermentovať, pokiaľ sa nevytvorí pena na hladine. Obyčajne to trvá asi 8 dní. Tekutinu preliať do inej nádoby rovnakej kvality, nechať v pokoji a asi po týždni hermeticky uzavrieť a čakať 1-2 mesiace, kedy možno mušt naplniť do fliaš a uložiť na chladnom a tmavom mieste. Vydrží aj niekoľko mesiacov a pije sa chladený od smädu, alebo pridaný do teplej vody. Účinkuje tak proti chladu.

Musli

Pôvodcom tohto jedla je lekár Bircher Benner, známy dietológ. Používa sa v diétach pri rekonvalescencii, chudnutí, detoxikácií. 1 naberačku ovsených vločiek namočiť do 3 lyžíc vody. Po 12 hodinách primiešať lyžicu mlieka, medu, šťavu z ½ citróna. Ošúpať 1 veľké jablko a 3 malé, neočistiť od semienok, postrúhať jablká do pripravenej zmesi a hneď premiešať, aby dužina neprichádzala do styku so vzduchom, posypať nadrobno nakrájanými mandľami alebo orechmi. Hneď po príprave jesť. Jedlo nahrádza raňajky alebo večeru, je veľmi vhodné pre deti od troch rokov a pre ľudí trpiacich na poruchy metabolizmu.

Jablkový ocot

Pil sa už v staroveku na úpravu trávenia a udržanie zdravia. Je bohatý na vitamíny, enzýmy, esenciálne látky, bielkoviny, pektín a betakaroten. Okrem účinkov, ktoré má aj jablko ako také, zlepšuje kvalitu vlasov (oplachovanie po umytí).

Do 5 l vody nakrájame na drobno 2 kg jabĺk aj so šupkou. Nádobu prekryjeme čistým plátnom a necháme ustáť niekoľko týždňov. Občas premiešame. Aby hmota rýchlejšie kvasila, môžeme pridať 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Keď sa na povrchu usadí slizová blana, precedíme tekutinu do inej nádoby a ponecháme ešte asi 2-3 týždne. Až sa opäť vytvorí blana, definitívne precedíme tekutinu do malých prevarených pohárov, ktoré hermeticky uzavrieme a uložíme na chladné miesto. Ocot je hotový. Užívame ho ráno nalačno rozriedený s vodou, môžeme pridať med a všade tam, kde sa bežne používa ocot.

Jablková diéta sa odporúča pri žalúdočných a črevných kataroch, úplavici a paratyfuse. Každé dve hodiny podávame neošúpané jablká nastrúhané na neoxidujúcom strúhadle . Denne ich môžeme zjesť 1 a ž 1,5 kg. Nejeme nič iné, ani lieky. Koloidné látky, ktoré sú schopné na seba viazať vodu, éterické látky s ovocnými kyselinami, triesloviny a minerálne látky liečia takmer zázračne.

Pri zápale ľadvín, vodnateľnosti a srdcových ochoreniach sa osvedčilo aj podávanie jablkového kompótu po 2-3 dni.

Jablká s klincami jeme pri nedostatku železa. Prevarené 3-4 väčšie klince vpichujeme do jablka a necháme tri dni stáť. Klince pred konzumovaním vyberieme. Jablká si pripravujeme postupne tak, aby sme mali na každý deň pripravené jedno na užitie.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články