Ktorý z týchto dvoch kúskov lososa by ste si vybrali?
Asi väčšine z nás chutí táto ryba a bolo by dobré, keby sme ju konzumovali aspoň raz za týždeň. Losos má skvelú chuť, množstvo živín, ktoré sú prospešné najmä pre mozog a veľmi ľahko sa pripravuje, dokonca sa môže konzumovať aj surový. Ale podobne ako hovädzie mäso, aj losos nie je ako losos, hlavne pokiaľ ide o chuť, obsah tuku a živín. Všetko závisí od toho, kde a ako strávil život. Pozrime sa na naše dva obrázky. Na ľavom obrázku je chytený na Aljaške a ten vpravo je z umelého chovu. Pokiaľ ide o farbu, losos má byť červený.
Tie z umelého chovu sú bledé. Rozdiel vo farbe spôsobuje astaxantinom, jasne červená molekula, ktorá sa nachádza v riasach a v planktóne. Je to veľmi užitočná látka, antioxidant s protizápalovým účinkom, zlepšuje prietok krvi, posilňuje bunkové membrány. Toto všetko má vo svojej potrave divoký losos. Losos z farmy je kŕmený granulami, ktoré neobsahujú prírodný astaxantín, takže ho chovatelia pridávajú v syntetickej podobe. Väčšinou sa vyrába z petrochemických produktov a samozrejme nie je identický s prírodným. Losos z umelého chovu môže obsahovať aj zvyškové množstvá antibiotík.
Údený losos je tiež vynikajúca pochúťka, ale počas údenia sa produkuje histamín, ktorý u citlivých ľudí môže spôsobiť zápal.
Ak vy beriete toho správneho lososa, skúste ho pripraviť podľa tohto receptu:
- 2 filety lososa
- 1 lyžička oleja
- morská soľ
- 1 lyžica masla
- zmes čerstvých byliniek ( cesnakovú vňať, petržlenovú vňať, kôpor)
- citrón
Postup:
Rúru predhrejte na 160 stupňov. Lososa potrite olejom, posoľte, posypte nasekanými bylinkami a na vrch dajte maslo. Takto pripravený filet zabaľte do papiera na pečenie tak, aby nemala kade unikať šťava. Pečte asi 18 minút. Hotové dochuťte citrónovou šťavou.
Zdroj vstolovke.com
Foto Pixabay.com