Kôpor je neskutočne zdravá korenina, na ktorú by sme nemali zabúdať
Milí priatelia! Minulý týždeň dcéra uvarila kôprovú omáčku na spôsob prívarku na kyslo, so zelenou fazuľku, zemiakmi, vajíčkom, cibuľkou a štipkou cesnaku. Delikatesa. Kôpor je neskutočne zdravá korenina, na ktorú by sme nemali zabúdať. Prvé zmienky o kôpri pochádzajú zo staroegyptských papyrusov. Používali ho ako korenie i liek a pridávali ho do jedla zápasníkom ako prvý známy doping. V antickom Ríme si známe osobnosti pri slávnostných príležitostiach venčili jeho rozkvitnutými vetvičkami hlavy. V strednej Európe sa pestuje od 15. storočia. Na liečebné účely sa používajú dobre posekané , usušené lístočky a taktiež semená. Lístky šíria arómu pripomínajúcu aníz a petržlen, semienka voňajú ako rasca. Cieľovými orgánmi liečebného pôsobenia je hlavne tráviaci a srdcovo – cievny aparát. Kôpor zlepšuje trávenie, podporuje chuť do jedla, osvedčil sa i pri črevných zápaloch. Zvyšuje tvorbu mlieka a utišuje bolesti hlavy. „Kôpor? Používam ho často. Do omáčky, posypávam nim nové zemiaky, ale i pirohy“ – vraví šikovná kuchárka. Ľudia, ktorí trpia prejavmi srdcovej nedostatočnosti, by nemali zabúdať na kôpor, pretože obsahuje látky rozširujúce koronárne cievy a znižujúce tlak krvi. ,,Kôpor používam pri zaváraní“ – znie ďalší názor: ,,Kombinujem ho s uhorkami, karfiolom a koreňovou zeleninou – hlavne mrkvou. Výborná pochúťka. Na posedenie dokážem zjesť sedemdecovú fľašu.“ Kôpor povzbudivo pôsobí na činnosť prsníkových žliaz, preto sa odporúča dojčiacim matkám. Jeho viaceré zložky prenikajú do mlieka a regulujú trávenie dojčiat, pričom hlavne uvoľňujú kŕče a tak pôsobia upokojujúco…
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay