Aktuálne Dobré rady 

Kôpor je neskutočne zdravá korenina, na ktorú by sme nemali zabúdať

Milí priatelia! Minulý týždeň dcéra uvarila kôprovú omáčku na spôsob prívarku na kyslo, so zelenou fazuľku, zemiakmi, vajíčkom, cibuľkou a štipkou cesnaku. Delikatesa. Kôpor je neskutočne zdravá korenina, na ktorú by sme nemali zabúdať. Prvé zmienky o kôpri pochádzajú zo staroegyptských papyrusov. Používali ho ako korenie i liek a pridávali ho do jedla zápasníkom ako prvý známy doping. V antickom Ríme si známe osobnosti pri slávnostných príležitostiach venčili jeho rozkvitnutými vetvičkami hlavy. V strednej Európe sa pestuje od 15. storočia. Na liečebné účely sa používajú dobre posekané , usušené lístočky a taktiež semená. Lístky šíria arómu pripomínajúcu aníz a petržlen, semienka voňajú ako rasca. Cieľovými orgánmi liečebného pôsobenia je hlavne tráviaci a srdcovo – cievny aparát. Kôpor zlepšuje trávenie, podporuje chuť do jedla, osvedčil sa i pri črevných zápaloch. Zvyšuje tvorbu mlieka a utišuje bolesti hlavy. „Kôpor? Používam ho často. Do omáčky, posypávam nim nové zemiaky, ale i pirohy“ – vraví šikovná kuchárka. Ľudia, ktorí trpia prejavmi srdcovej nedostatočnosti, by nemali zabúdať na kôpor, pretože obsahuje látky rozširujúce koronárne cievy a znižujúce tlak krvi. ,,Kôpor používam pri zaváraní“ – znie ďalší názor: ,,Kombinujem ho s uhorkami, karfiolom a koreňovou zeleninou – hlavne mrkvou. Výborná pochúťka. Na posedenie dokážem zjesť sedemdecovú fľašu.“ Kôpor povzbudivo pôsobí na činnosť prsníkových žliaz, preto sa odporúča dojčiacim matkám. Jeho viaceré zložky prenikajú do mlieka a regulujú trávenie dojčiat, pričom hlavne uvoľňujú kŕče a tak pôsobia upokojujúco…

MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články