Aktuálne Zdravie 

Jedlo ako jed?! Nie! Žite tak aby vaše jedlo bolo vašim liekom (Hippokrates)!

,,Mám veľmi rada polievky v sáčku. Jedla by som ich každý deň!“- konštatuje dievča zo strednej školy. Otázne je, čo by sa asi dialo s jej telesným zdravím po dovŕšení stredného veku, ak by sa táto túžba splnila. Po cukre a soli je glutamát sodný najpoužívanejšou látkou na ochucovanie vyrábaných potravín a tým zvýšenie ich príťažlivosti. V roku 1908 objavil japonský vedec Kikunae Ikeda jeho význam pre kvalitu chuti. Túto chuť označil slovom ,,umami“, ktoré v preklade znamená ,,pochúťka“. V priebehu bojov v Pacifiku si americký vojaci všimli, že ukoristené japonské konzervované potraviny chutia oveľa lepšie, ako ich vlastné a tým objavili glutamát pre americkú kuchyňu. Z celosvetového hľadiska ide v súčasnosti o spotrebu tisícov ton. Najviac ho obsahujú vrecúškové polievky, omáčky, spracované mäsové výrobky, výrobky z hydiny, ale i zeleninové a hubové bujóny, slané keksy, zemiakové a kukuričné lupienky… V medzinárodnej klasifikácii potravinových aditív sa glutamát sodný označuje E620. Patrí do skupiny zvýrazňovačov chuti. V priloženom komentári sa uvádza, že je možným alergénom, zle znášanou látkou a že môže mať vzťah ku neurodegeneratívnym ochoreniam. ,,Z hľadiska rizika poškodenia nervového systému nie je dostatočne preskúmaná bezpečnosť veľkých dávok glutamátu sodného pri jeho pravidelnom podávaní“ – tvrdí Dr. Igor Bukovský. ,,Neviem čo sa to deje, ale v našej dedine majú až traja starí ľudia Alzhaimerovu chorobu (vážne neurologické ochorenie)“ – tvrdí pán v dôchodkovom veku: ,,Nikdy v minulosti sme o takejto chorobe nepočuli.“ Treba ale dodať, že história nepamätá také obrovské množstvá farbív, konzervačných látok, emulgátorov, stabilizátorov, zhušťovačov a zvýrazňovačov chuti….(dali by sa napísať ešte tri riadky potravinárskych prísad) v potravinách ako je tomu v súčasnosti. A zákonite na to vznikajú nové choroby… Glutamát sodný obsahuje 12% sodíka. Každý človek so zvýšeným krvným tlakom by mal kontrolovať príjem sodíka v potrave. Dve porcie instantnej polievky obsahujú 170%! denného bezpečného maxima pre príjem sodíka. Vedci z univerzity nemeckom Kiele v štúdii na laboratórnych krysách zistili, že glutamát sodný potlačuje hormóny zodpovedné za spaľovanie tukov. Tým vyvolal u zvierat zvýšenú žravosť a obezitu. Je potrebné teda skonštatovať, že glutamát sodný do dobrej kuchyne nepatrí. Zeleninovej polievke z karfiolu, petržlenu, mrkvy, kalerábu, zemiakov a hrášku sa tá instantná v sáčku (spisovne vo vrecúšku) ani zďaleka nevyrovná….
PS: ,,Rozdiel medzi trvanlivým mliekom z krabice a čerstvo získaným mliekom je asi taký ako medzi zle vypálenou ,,oči – puči“ pálenkou a päťhviezdičkovou Metaxou“- vyjadril sa na prednáške primár naturálnej medicíny Mudr. Štefan Košlík: ,,Kým krabicové mlieko zahlieňuje a je kyselinotvorné, produkty z kyslého mlieka sú zásadotvorné, obsahujú dôležité enzýmy, probiotiká a látky, brániace hnitiu potravy v črevách…“
Mudr. Michal Slivka
Foto Depositophotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články