Jablková torta podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku
Urobte cez víkend tento skvost. Rodina bude nadšená!
Na cesto potrebujeme:
- 4 vajcia
- 50 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 2 lyžice múky krupica
- citrónová kôra
- 1 dl oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Jablková plnka:
- 3-4 lyžice hnedého cukru
- 6 kyslejších jabĺk
- 1 lyžička škorice
- šťavu z polovice citróna
Pudingová plnka:
- 2 zlaté klasy
- 1/2 l mlieka
- 2 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g masla
Navrch:
- za hrsť pomletých vlašských orechov
- trochu nastrúhanej čokolády
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka s cukrom vyšľaháme. Z bielkov urobíme tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme múku, krupicu, olej, trochu citronovej kôry, prášok do pečiva, vanilkový cukor a nakoniec zľahka primiešame sneh. Pripravíme si jablkovú plnku. Na panvici skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme na kocky pokrájané jablká a škoricu. Ak jablká nie sú dostatočne kyslé, pridáme ešte šťavu z polovice citróna.
Ďalej si urobíme puding zo zlatého klasu, ale len z polovičnej dávky mlieka, nie ako je návod na obale. Chceme, aby krém bol hustý. Pridáme cukor, potom ešte do teplého (nie vriaceho) pridáme za stáleho šľahania 2 žĺtka a nakoniec maslo.
Tortu na pečenie dobre vytrieme maslom, vysypeme múkou. Vylejeme polovičku cesta, potom ide jablková plnka, na ňu pudingová a nakoniec druhá polovica cesta.
Naznačíme zárezy, ako budeme chcieť tortu krájať, potrieme ich olejom, aby sa nespojili.
Vrch ešte posypeme orechmi a čokoládou a dáme piecť do rúry, ktorú sme vyhriali na 170 stupňov. Pečieme 20 minút. Potom zakryjeme alobalom, teplotu stiahneme na 150 stupňov a dopekáme ešte 10 – 15 minút.
Text a foto Karol Hrčka