Aktuálne Recepty 

Jablková torta podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Urobte cez víkend tento skvost. Rodina bude nadšená!

Na cesto potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 lyžice múky krupica
  • citrónová kôra
  • 1 dl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Jablková plnka:

  • 3-4 lyžice hnedého cukru
  • 6 kyslejších jabĺk
  • 1 lyžička škorice
  • šťavu z polovice citróna

 Pudingová plnka:

  • 2 zlaté klasy
  • 1/2 l mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g masla

Navrch:

  • za hrsť pomletých vlašských orechov
  • trochu nastrúhanej čokolády

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka s cukrom vyšľaháme. Z bielkov urobíme tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme múku, krupicu, olej, trochu citronovej kôry, prášok do pečiva, vanilkový cukor a nakoniec zľahka primiešame sneh. Pripravíme si jablkovú plnku. Na panvici skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme na kocky pokrájané jablká a škoricu. Ak jablká nie sú dostatočne kyslé, pridáme ešte šťavu z  polovice citróna.

Ďalej si urobíme puding zo zlatého klasu, ale len z polovičnej dávky mlieka, nie ako je návod na obale. Chceme, aby krém bol hustý.  Pridáme cukor, potom ešte do teplého (nie vriaceho) pridáme za stáleho šľahania 2 žĺtka a nakoniec maslo.

Tortu na pečenie dobre vytrieme maslom, vysypeme múkou. Vylejeme polovičku cesta, potom ide jablková plnka, na ňu pudingová a nakoniec druhá polovica cesta.

Naznačíme zárezy, ako budeme chcieť tortu krájať, potrieme ich olejom, aby sa nespojili.

Vrch ešte posypeme  orechmi a čokoládou a dáme piecť do rúry, ktorú sme vyhriali na 170 stupňov. Pečieme 20 minút. Potom zakryjeme alobalom, teplotu stiahneme na 150 stupňov a dopekáme ešte 10 – 15 minút.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články