Istrijská polievka. Spomienka na dovolenku.
Vraj to bolo jedlo chudobných, varilo sa vo veľkom hrnci na 3-4 dni. Každý deň sa tam niečo pridalo, napríklad kukurica, takže polievka takto postupne menila chuť.
Potrebujeme:
- 300 – 400 g údeného rebierka
- 1/2 kg údeného mäsa
- 1 balenie pršuta (na Istrii pridávajú aj kosť z pršuta)
- 1 cibuľa
- 10 dkg slaniny
- 2-3 mrkvy
- 2-3 petržleny
- 1 veľká paradajka
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 – 3 hrste deň predtým namočenej fazule
- 1 hrnček krúp
- 1/2 kg kyslej kapusty
- korenie
- soľ
Postup:
Opražíme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme. Potom pridáme mrkvu, petržlen a nakrájanú paradajku. Chvíľu podusíme a pridáme vodu, mäso a fazuľku. Varíme, kým mäso nie je mäkké. Krúpky uvaríme zvlášť, aj kapustu udusíme zvlášť. Nakoniec všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením. Pridáme podľa chuti pretlak. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte štipľavú papriku.
Náš tip: Namiesto pršuta môžete použiť dobrú údenú klobásu.
Text a foto Emília Lorinczová