Ikona bufetov vlašský šalát podľa Československej štátnej normy
Spolu s vajíčkovým, parížskym, či pochúťkovým bol najobľúbenejší. Vyzerali veľmi podobne, ale každý mal svoju vlastnú chuť. My si teraz pripravíme vlašský šalát podľa ČSN a je veľmi dôležité, aby sme dodržali presný podiel surovín. Chuť môže ovplyvniť aj kvalita salámy. Najlepšia je pravá šunková z mäsa, určite nie nejaká hydinová, ktorá sa vyrába z kuracích separátov a sójových derivátov.
Na 1 kg šalátu potrebujeme:
- 350 g lojovité zemiaky (uvarené deň vopred)
- 228 g kvalitnej šunkovej salámy
- 90 g sterilizované uhorky
- 20 g sterilizovaný hrášok bez nálevu
- 32 g uvareného koreňového celeru
- 48 g uvarenej mrkvy
- 20 g plnotučnej horčice
- 0,5 g mletého čierneho korenia
- 15 g octu
- 5 g worcester
- 200 g majonézy, najlepšie domácej
- 10 g cukru
- 10 g soli
Všetky suroviny spolu premiešame a šalát necháme odležať. Sú s ním aj vynikajúce obložené chlebíčky.
Foto Jarmila Zacher Pajpachová