Hydinová „čína“ podľa Karola Hrčku
Urobiť dobré čínske jedlo je naozaj umenie. Receptov je veľa, ale keď ho máte od renomovaného kuchára, ktorý roky pôsobil v tých najlepších reštauráciách, tak sa vám musí podariť.
Potrebujeme:
- 300 g kuracích pŕs, alebo vykostené stehná
- 5 lyžíc oleja
- 3 mrkvy
- 2-3 cibule
- 1 pór
- 1 miska sójových výhonkov
- 1 konzerva bambusových výhonkov (pred použitím ich prepláchnite horúcou vodou)
- 100 g sušených alebo čerstvých húb šitaké (sušené musíme na hodinu namočiť do vody)
- 300 g kapusty
- 1 vajce
- 4 pretlačené strúčiky cesnaku
- 1 lyžica zemiakového škrobu
- 4-5 lyžíc sójovej omáčky
- 1 lyžička slivkového lekváru
- 1 lyžička octu
- 1 lyžička suchého, alebo čerstvého zázvoru
- 1 balenie ryžové rezance, ktoré zalejeme na 20 minút horúcou vodou
Postup:
Mäso nakrájame na malé kúsky, v miske zmiešame vajíčko so zemiakovým škrobom a s lyžicou sójovej omáčky. Nakrájané mäso v tejto zmesi dobre premiešame a prudko opečieme na oleji. Najlepšie je dávať ho tam po častiach, aby sa navzájom neprilepilo. Dobre premiešame a keď má zlatú farbu, vyberieme so sytom na tanier. Do panvice pridáme všetku zeleninu, ktorú sme si nakrájali na malé kúsky, huby, cesnak, zázvor, klíčky a restujeme. Keď je zelenina polomäkká, pridáme mäso, scedené rezance a zvyšnú sójovú omáčku. Premiešame a nakoniec pridáme slivkový lekvár a ocot.
Text a foto Karol Hrčka