„Fajny“ koláč podľa superdedka
Pán Vladimír Ľach zo Žiliny je naozaj superdedko. Uprace, okná umyje, navarí a zo všetkého najradšej pečie. Tento recept má ešte od svojej mamy a nikdy nesmie v jeho rodine na sviatočnom stole chýbať.
Na cesto potrebujeme:
- 8 žĺtok
- 16 dkg hrubej múky
- 16 dkg krištáľového cukru
- 2 dl oleja
- 3 bielká
Postup:
Žĺtky dobre vymiešame s cukrom do peny. Pridáme múku, olej a premiešame. Z bielkov pripravíme sneh a postupne pridávame do cesta. Plech vymastíme olejom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme na plech a pečieme asi 20 minút na 180 stupňov.
Plnka:
- 6 bielkov
- 30 dkg práškového cukru
- 1 lyžica octu
Sneh vyšľaháme s cukrom nad parou. Keď je dostatočne hustý, pridáme lyžicu octu a už nie nad parou chvíľu šľaháme. Sneh dáme na ešte teplý koláč a necháme spolu vychladnúť.
Čokoládová poleva:
- 10 dkg varovej čokolády
- 5-8 dkg masla
Rozpustíme nad parou a nalejeme na koláč. Rovnomerne rozotrieme.
Pán Ľach si tento koláč rád odkrojí ešte keď nie je čokoláda stuhnutá a zatečie do snehovej plnky.