Domáce cestoviny plnené špenátom a plesnivým syrom
Najskôr som si urobila plnku, aby vychladla.
Na plnku potrebujeme:
- misku čerstvého špenátu
- 1 syr s modrou plesňou
- 1 menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 žĺtko
- soľ
- korenie
- a na zahustenie strúhanku
Postup:
Špenát som dôkladne umyla a vysušila. Na masle som opražila cibuľku a cesnak, pridala som špenátové listy a pokrájaný syr. Všetko spolu sa prehreje a nechá sa vychladnúť. Po vychladnutí som primiešala žĺtko a keďže to bolo trochu riedke, zahustila som domácou strúhankou, ktorú mám vždy v mrazničke po ruke. Ani bielko som nevyhodila, ale pridala som ho k dvom, ktoré som už dávnejšie mala v mrazničke. Niekedy sa zídu len bielká.
Na cesto:
- 200 g hladkej múky 00
- 2 vajcia
- 1/2 lyžička soli
Múku som preosiala, pridala vajcia a soľ a dôkladne ručne premiesila. Cesto som na 15 minút odložila zabalené do kuchynskej fólie. Potom som ho rozdelila na tri časti a z každej som ručne vyvaľkala tenučký plát. ( Mám aj strojček, ale toto je aj dobrá posilňovňa a ja beriem každú prácu v domácnosti ako posilňovňu). Cesto som nakrájala na štvorčeky, potrela vodou, aby sa dobre zlepilo a porozdeľovala som naň plnku. Robila som trojuholníky, ale aj obdĺžniky, podľa veľkosti cesta. Na tvare si nepotrpím, dôležitejšia je chuť. Keď zovrela voda, vložila som cestoviny a medzitým som na panvici zohriala maslo. Cestoviny som varila cca 7 minút (treba okoštovať) a preložila som ich na panvicu s maslom.
Dobre premiešala a servírovala. Na tanieri som ešte posypala parmezánom a pažítkou.
DOBRÚ CHUŤ!
Text a foto Libuša Sabová