Aktuálne Dobré rady 

Prevoňajte si jar vanilkou a kakaom

Len ťažko by sme hľadali ikonickejšiu dvojicu ako je vanilka a kakao. Patria k sebe ako snežienky k jari, ako vajíčka ku korbáču a ako vôňa čerstvo upečených dobrôt k domovu. Keď horkosť kakaa zjemní voňavá vanilka, vznikne koncert chutí, ktorému málokto odolá. S našimi receptami si túto symfóniu môžete dopriať doma napríklad každý deň. Na jar prichádza nová energia a chuť vyskúšať niečo nevšedné. Začnite napríklad netradičným dezertom! Lahodné chute s nádychom vzdialených krajín dokážete vykúzliť aj z osvedčených surovín, ako sú vanilka a kakao. Poďme sa na ne…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Prečo je pre naše telo potrebná surová potrava?

Enzýmy sú životnou silou potrebnou pri každom biologickom procese tela, nemôžeme bez nich prakticky nič robiť – dýchať, smiať sa, piť alebo čítať. Jedlá bohaté na enzýmy dodávajú človeku vitalitu, sviežosť a životnú energiu. Keďže pri teplote nad 48 stupňov Celzia sa ničia, žiadna varená potrava ich neobsahuje (mikrovlnná rúra nie je až taká dokonalá ako to tvrdia výrobcovia. Surová potrava bohatá na enzýmy posilní imunitu, zrýchli liečebné procesy, zlepší trávenie. Enzýmy sa nachádzajú hlavne v ovocí a zelenine, liečivých rastlinách, obilninách, strukovinách, mimoriadne účinné sú v ovocných šťavách, ale…

Zobraziť viac
Dobré rady Najčítanejšie 

Naučila som sa mať rada sama seba a som šťastná

Nie je to ešte tak dávno keď som si kupovala všetky módne a lifestylové časopisy a so záujmom som čítala články o tajomstvách svetových hviezd, vďaka ktorým sú stále krásne, mladé a sexy. Zapisovala som si ich recepty zdravej výživy, chcela som mať fitness trénerov,  vďaka ktorým by som mala dokonalú postavu. Chcela som si zapamätať všetky dobré rady, ako milovať svojho manžela a ako byť milovaná. Jednoducho som chcela zastaviť starnutie tak, ako sa to „darí“ hollywoodskym hviezdam. Dnes už viem, že sa to nedá a preto moja rada všetkým 30 ročným ženám znie:…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

„Bojím sa!“ Nebojte sa, strach je bežný, hovorí uznávaná terapeutka.

Bojíte sa, že vás vyhodia z práce? Bojíte sa,  že vás opustí partner? Máte strach pri pohľade na jedlo, aby ste vôbec niečo zjedli? Nebojte sa, podobný strach je bežný. Keď sa pred niekoľkými rokmi Denise podarilo získať miesto redaktorky v celoštátnom denníku, splnil sa jej sen. V práci sa je darilo, šéfovia s ňou boli spokojní,  napriek tomu ju z času na čas prepadol strach, aby ju nevyhodili. Bála sa, keď „bol odídený“ jej kolega alkoholik, bála sa, keď noviny menili majiteľa, bojí sa teraz v čase krízy – v redakcii sa stále hovorí i znižovaní stavu.…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Mandle a ich benefity pre naše zdravie

Mandle by ste mali do svojho jedálnička zaradiť najlepšie celoročne. Ide totiž o potravinu, ktorá má nespočetné množstvo zdravotných benefitov. Tie hlavné nájdete vo vnútri článku. Nekonečná zásoba vitamínov a minerálov Mandle majú, podobne ako ďalšie druhy orechov, vysoký obsah niektorých vitamínov a minerálov. Ide o látky, ktoré napomáhajú správnej funkcii nášho tela. Práve vďaka tomu, že orechy, mandle nevynímajúc, sú doslova napchaté zdraviu prospešnými látkami, je ich zaradenie do jedálničkov tak žiaduce. Nemusíte konzumovať iba celé mandle. Skvelou voľbou môže byť aj mandľové maslo alebo napríklad mandľová múka. Ktoré…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Pažítka predstavuje stály a lacný zdroj vitamínu C. Podobne ako cesnak, cibuľa či pór.

Zo záhradky v týchto dňoch zbierame všetko, čo dokáže posilniť naše zdravie. Nám hneď pri plote rastie pažítka. Za svoje meno vďačí latinskému názvu cepula, čo znamená „malá cibuľa“. V Čine sa používala na ochutenie jedál najmenej pred 2000 rokmi. Poznatky o jej liečivých vlastnostiach priniesol do Európy benátsky kupec Marco Polo (1254 – 1324) po návrate z ciest po oblastiach východnej Ázie. V minulosti rástla na mnohých miestach prirodzene vo voľnej prírode, v súčasnosti sa väčšinou pestuje. Pažítka predstavuje stály a lacný zdroj vitamínu C (až 80mg na 100g).…

Zobraziť viac
Dobré rady Najčítanejšie 

Buďte vďační za to, čo máte a nesústreďujte sa na to, čo vám chýba, hovorí pani Milka Vášáryová.

Byť šťastný je niečo, čo sa dá naučiť a cvičiť. Nie je to len otázka náhody alebo osudu, ale aj vlastnej voľby a postoja. Existuje mnoho spôsobov, ako zvýšiť svoj pocit šťastia a spokojnosti so životom. Niektoré z nich sú:  Buďte vďační za to, čo máte a nesústreďujte sa na to, čo vám chýba. Vďačnosť je jedným z najúčinnejších prostriedkov na zlepšenie nálady a zdravia. Môžete si napríklad písať denník vďačnosti, kde si každý deň zapíšete tri veci, za ktoré ste vďační.  Buďte milí a láskaví k sebe aj k…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Začína sa nový deň. Skúsme dnes na jeho začiatok použiť starý, osvedčený recept, aby sme ho využili čo najlepšie?!

Nový deň je vždy príležitosťou na nové začiatky, nové výzvy, nové skúsenosti a nové radosť. Každý deň nám prináša možnosť zmeniť niečo na sebe, na svojom živote, na svete okolo nás. Každý deň nám dáva šancu byť lepšími, šťastnejšími, múdrejšími a láskavejšími.  Ako teda začať nový deň tak, aby sme ho využili čo najlepšie? Ako sa pripraviť na to, čo nás čaká? Ako sa vyhnúť stresu, frustrácii, sklamaniam a negatívnym emóciám? Ako sa naplniť energiou, optimizmom, nádejou a pozitívnymi emóciami?  Jednou z možných odpovedí je použiť starý, osvedčený recept, ktorý…

Zobraziť viac
Dobré rady Najčítanejšie 

Daj si pohov, daj si pivo!

Začnem trochu inak. Nie je to žiadna nová vec, že môj syn mal viacero porúch učenia, ktoré mu komplikovali štúdium. Pri jednej z mnohých príležitostí, kedy som bola v škole riešiť absolútne nekompetentné postupy učiteľov,  mi jeden z nich povedal „no dobre, má tie poruchy, ale on je stále veselý, smeje sa, má dobrú náladu! Ale asi by na ňom malo byť vidieť, že sa trápi, že je skľúčený…“To sú tie očakávania. Stále niekto niečo očakáva. Študent s problémami v učení, ktoré si ale nezavinil, sa má podľa očakávania učiteľa…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Škorica. Nemeckí výskumníci poukazujú na jej schopnosť ničiť baktérie v močových cestách. Japonci vyzdvihujú schopnosť upokojovať podráždený žalúdok

Škorica už v stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete. Pravý škoricovník sa prirodzene vyskytuje len na Srí Lanke. Ostrov bol takmer 200 rokov výlučným exportérom škorice. Obchod s touto koreninou spočiatku kontrolovali Portugalci, neskôr Holanďania a nakoniec Angličania. V druhej polovici 18. storočia škoricovník priniesli do Indie, na Jávu a Seychely, čo ohrozilo monopolné postavenie Cejlónu. Najväčším dovozcom škorice je Mexiko. Škorica je vo svojej podstate sušená stromová kôra predávaná vo zvitkoch, alebo ako mletý prášok. Predstavuje aromatický, hrejivý a celkovo posilňujúci prostriedok na zahnanie nádchy, zimných…

Zobraziť viac