Aktuálne Dobré rady 

Vek ženy prezrádzajú ruky

Staršie ženy trápia najmä nepekné hnedé škvrny na najviac exponovaných častiach, ako sú ruky, tvár, krk, dekolt. Pani Mária sa nám posťažovala, že sa rada opaľuje, ale neželá si takéto dôkazy jej veku. Raz sa aj objednala na zákrok na lekársku kozmetiku. Odporučili jej neinvazívny prístroj, ktorý ju vraj zbaví hnedých škvŕn. Celá natešená dorazila na dohodnutú hodinu, podstúpila polhodinovú kúru prístrojom, ktorý sa len tak zľahka kĺzal po ruke, zaplatila 25 Euro a škvrny zostali. Povedali jej, že prístroj sa musí aplikovať najmenej 10 x. Teda celá kúra by…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Kôpor je neskutočne zdravá korenina, na ktorú by sme nemali zabúdať

Milí priatelia! Minulý týždeň dcéra uvarila kôprovú omáčku na spôsob prívarku na kyslo, so zelenou fazuľku, zemiakmi, vajíčkom, cibuľkou a štipkou cesnaku. Delikatesa. Kôpor je neskutočne zdravá korenina, na ktorú by sme nemali zabúdať. Prvé zmienky o kôpri pochádzajú zo staroegyptských papyrusov. Používali ho ako korenie i liek a pridávali ho do jedla zápasníkom ako prvý známy doping. V antickom Ríme si známe osobnosti pri slávnostných príležitostiach venčili jeho rozkvitnutými vetvičkami hlavy. V strednej Európe sa pestuje od 15. storočia. Na liečebné účely sa používajú dobre posekané , usušené lístočky…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Zázvor je účinnejší ako cesnak a cibuľa a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať cievy a zapríčiniť mŕtvicu, alebo infarkt

Zázvor je na Slovensku známy i ako ďumbier, z anglického ginger. Je to svetlohnedý koreň, hľuza, podobná ako zemiak. Zázvor je podzemný orgán stonkového pôvodu rastliny pripomínajúcej malý bambus. Už viac ak 3000 rokov predstavuje jedno z najdôležitejších korenín. Jeho domovom sú južné oblasti Číny a Indie, bol jednou z hlavných plodín na Konfuciovom stole. V Európskej kuchyni sa používa viac sušený ako čerstvý, pretože v takej forme ho dovážali kupci. V 16. storočí bol po ňom taký obrovský dopyt, že ho Španieli a Portugalci začali vo veľkom pestovať vo…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Jedno z našich domácich antivirotik – chren z divokej prírody. Silný ako fras, ale taký má byť.

Tentokrát vykopal syn Erik, nastrúhal ho a ja len do pohárikov dala a nálev uvarila. Aj sme si pri ňom poplakali, celý byt má chrenovú vôňu. Dávam ho omáčky, do pomazánky, alebo k mäsku, na Veľkú noc k údenému, do cviklového šalátu. Chren dedinský obsahuje viac vitamínu C ako citróny. Okrem C obsahuje A, B, E, vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, selén, omega 6 a omega 3 kyseliny. Zložky chrenu majú antibakteriálny, antivírusový a čistiaci účinok, podporujú prekrvenie. Chren podporuje činnosť obličiek, pomáha pri ochoreniach a zápaloch močového mechúra a stimuluje…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Brezová voda je hotový poklad!

Brezová voda je jednou z núkajúcich sa užitočných možností. S kamarátom sme sa teda vydali do lesa. V brezovom háji sme si našli dostatočne hrubú brezu a do nej navŕtali 2 cm dierku. Do tej sme zasunuli umelohmotnú trubičku, ktorej koniec ústil do dvojlitrovej fľaše. Prakticky hneď začala vytekať priezračná, sladkastá tekutina, ktorá v priebehu niekoľkých hodín naplnila plnú fľašu. „Vidíš, takúto vodu môžeme získavať práve vďaka tomu, že strom ešte nemá listy“ – poúča ma kamarát. „V polovici apríla by z navŕtaného otvoru nevytiekla ani kvapka.“ A ako to…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Novinka, vďaka ktorej nebola príprava snehových receptov nikdy jednoduchšia

Potrebujete vyšľahať dokonalý sneh z bielkov bez toho, aby ste ich museli oddeľovať od žĺtkov alebo podstupovať riziko, že sa vám nevyšľahajú správne? Prípadne chcete dodať vášmu telu potrebné proteíny? Vďaka 100 % vaječným bielkom od Dr. Oetker  môžete oboje! Pripraviť si snehový recept s garanciou, že sa vám vždy vydarí, či dodať vášmu telu potrebné bielkoviny, nebolo nikdy jednoduchšie!    Jedinečné vaječné bielky nielen na pečenie Uľahčite si prípravu obľúbených snehových receptov alebo dodajte vášmu telu potrebnú dávku proteínu vďaka prvotriednej novinke – 100% vaječné bielky sušené  Dr. Oetker, ktoré sú…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Čo myslíte, čo poškodí organizmus menej? Plátok slaniny, alebo s cukrom pripravený koláč?

Nájdeme ho všade. Pridáva sa do syra, salámy, chleba, sušienok, dokonca i do cigariet, horčice, do konzerv s rybami, je súčasťou údeného lososa, slaných tyčiniek… Áno, je to cukor. Ten po svojom objavení prešiel mnohými premenami a stal sa súčasťou množstva potravín. „Dnes sa v bohatších rodinách míňa viac peňazí za cukor ako za chlieb“ – píše francúzsky gurmán Brillat – Savarin (1755 – 1826) v roku 1810 vo svojej knihe Fyziológia chuti. „Jeho spotreba je tak vysoká, že najväčšmi škodí našej peňaženke.“ V tom čase bol cukor vzácnou potravinou,…

Zobraziť viac
Dobré rady Najčítanejšie 

Albumy už nie sú v móde. Predstavte si, že nahovoríte deťom alebo vnúčatám vlastné spomienky. Naučíme vás to!

Mám rád spomienky. Vracajú ma na chvíľu do času, v ktorom som sa cítil dobre, v spoločnosti ľudí, ktorých som mal rád. Mnohí si ešte pamätáme albumy s fotografiami, rodiny, rodinných udalostí, nalepených na stránke v časovom slede, tak ako sa udiali.  Kde sme sa tvárili tak, aby sme boli čo najkrajší. Doba sa však mení, máme tisíce  fotografií v mobiloch či počítačoch, ale nemáme čas sa na chvíľu zastaviť a vrátiť sa v spomienkach späť. Som Lubo Špirko, Fotograf www.LUBOSPIRKO.com. Albumy už nie sú tak v móde. Žijeme rýchlo…

Zobraziť viac
Dobré rady Najčítanejšie 

Max Kašparů: Aké máme stavy, také máme vzťahy. Odpustenie je liek

Doba je turbulentná a všetci by sme asi vedeli povedať, že sa toho zmenilo za posledné roky veľa. Každému z nás. Zmenili sa veci oko nás. Zmenili sa aj vzťahy. Dokonca sme prišli do štádia, že ľudia sú akoby odpojení od samého seba. Aj toto zhodnotil prof. Mar Kašparů v 2. diely rozhovoru. (Prvý diel bol venovaný deťom a nájdete ho tu – link.) diel rozhovoru s profesorom Max Kašparůbol venovaný dospelým. Zamerianie bolo na oblasť viery, ale aj psychiky. Podcast ODznova pripravuje Martina Valachová na YouTube. Tentokrát sa profesora pýtala aj: Vy ste najmä psychiater…

Zobraziť viac