Dnes bude u nás výborný hovädzí guláš
Je naozaj veľa receptov na toto obľúbené jedlo. Ja sa však v kuchyni držím príslovia, že menej znamená viac. Základom dobrého guláša je kvalitné mäso. Robím ho len a len z močingu, Jedine z neho je mäso chutné, šťavnaté. Hovorí sa, že koľko je mäsa, toľko treba cibule. To je základ.
Potrebujeme
- 700 g močingu
- 1/5 kila cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky rasce
- 1 lyžica kvalitnej červenej papriky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička majoránu
- štipku štipľavej papriky
- 1 väčší surový zemiak na zahustenie
- 2 lyžice masti
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a restujeme na masti, kým nie je zlatohnedá ( cca 3/4 hodiny). Pridáme na kocky nakrájané mäso a prudko ho opečieme spolu s cibuľou. Pridáme korenie, rascu soľ, nakoniec papriku a zalejeme litrom vody. Počkáme kým nezovrie, stiahneme teplotu na minimum, prikryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso nie je úplne mäkké. Podľa kvality mäsa cca 3 hodiny. Medzitým si očistíme zemiak a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k mäsu, zamiešame. Cesnak roztlačíme a tiež pridáme k mäsu. Necháme prevrieť cca 10 minút. Zemiak guláš pekne zahustí a dodá mu aj chuť. Nakoniec pridáme štipľavú papriku podľa chuti a na záver majoránku. Ja dávam do guláša aj zelené „magi,“ bylinku (ligurček), ktorú mám cez zimu v mrazničke. Podávam s knedľou.
Libuša Sabová
Foto Marta Wencelová