Dezerty s rebarborou musíte vyskúšať, sú nielen chutné, ale aj zdravé
Bábovka s rebarborou
500 g rebarbory
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
5 vajec
380 g hladkej múky
4 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
Na ozdobenie:
1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
Na prípravu cesta rebarboru umyjeme (nelúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Pridáme vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Vmiešame rebarboru a cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme stuhnúť.
Tip: Pred stuhnutím polevy môžeme bábovku posypať hoblinkami tmavej čokolády.
Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé
850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
5 kvetov bazy
1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr.Oetker
1 kg cukru
Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme.
Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.