Aktuálne Čo ma štve 

Ach, tie nešťastné okuliare!

Varila som džem. Potom som riady poumývala, aj sporák a jeho okolie, všetko som pekne poupratovala, nasadila som si svoje dioptrie a sadla si k počítaču. Po chvíli som v nich odbehla do kuchyne. Počúvajte, hrôza ako som ju upratala! Celé okolie sporáka pofrkané džemom, obkladačky, podlaha.  Znova som všetko umývala, ale už v okuliaroch. Dnes som bola na Zlatých pieskoch zaplávať si. Hodiny si neberiem, len mobil, aby som vedela koľko je hodín a presne prišla na autobus domov. Aby telefón počas hodinového plávania nezvonil a tak neupozornil na…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Držali ste niekedy bláznivejšiu diétu ako ja?

Mladosť – pochabosť! Prišla som na vysokú školu a prvý rok toho bolo na mňa naozaj dosť. Bývanie na internáte, prednášky, cvičenia, predmety, o ktorých som dovtedy ani nechyrovala, hrubé skriptá…Veľká životná zmena a tak som prestala športovať. Ale jedla som toľko, ako keď som hrávala druhú dorasteneckú volejbalovú ligu. Kilá sa pomaly na mňa lepili, až som sa zbadala, keď som už žiadne nohavice nezapla, všetko mi bolo tesné. A práve vtedy som sa zaľúbila. Ale veď on ma nebude chcieť takú pribratú?! Musím rýchlo schudnúť! Vtedy letela vajíčková…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Hnevám sa sama na seba!

Vždy, keď som na dovolenke v južných krajinách, prvé, čo si nakladám na tanier je šalát. Všetko možné – zelené listy, nakrájanú kapustu, uhorky, rajčiny, cviklu, papriku, na druhú polovicu taniera dusenú zeleninu – hrášok. mrkvu, cícer, cibuľu, všetko polejem nejakým dobrým dresingom a navrch si položím kúsok ryby, či hydiny. “Napchávam sa” a sľubujem si, že takto sa budem určite stravovať aj doma. Veď nič nie je lepšie ako takáto kombinácia! Nasýti, zaplní žalúdok a ľahšie sa strávi aj nejaký ten prehrešok ( u mňa sú to hranolky). Už…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Ovládate cudzie jazyky? Nerobí vám problém dohovoriť sa v cudzine?

My sme taká zvláštna generácia. V škole sme mali cudzie jazyky, okrem ruštiny sme si mohli vybrať buď angličtinu, alebo nemčinu, možno niekde španielčinu. Učili sme sa, učili, ale ak sme nemali motiváciu, tak sme sa ich ani nenaučili, hoci sme mali na vysvedčení jednotku. Cudzie jazyky boli povinné aj na vysokých školách. Ja som pokračovala v nemčine (ruština bola stále povinná) a ešte som si vybrala voliteľný cudzí jazyk španielčinu. Ale čo keď náš profesor španielčiny sa s nami najradšej rozprával o všetkom možnom, len nie o španielčine. Nič…

Zobraziť viac
Čo ma štve Najčítanejšie 

Dnešný svet uznáva len mladosť

Pozrite sa na tieto fotografie. Na prvej sú päťdesiatnici z konca 19.storočia. Na druhej sú päťdesiatnici zo 60 rokov minulého storočia, posledný pár má 65 rokov a je samozrejme zo súčasnosti.  Ešte nedávno boli v ľudskom živote tri hlavné obdobia : mladosť, zrelosť a staroba. Kým v minulosti sa považoval za starého už 50 ročný človek, dnes v tomto veku prichádza len do obdobia zrelosti a toto obdobie  trvá zhruba do 75 rokov. Je to potenciálne najlepšie a najhodnotnejšie obdobia ľudského života, lebo v sebe spája zdravie, silu a životné…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Nad čím sa práve zamýšľam?

Je už neskoro.  19,00 hod., teda neskoro na jedenie. Držím sa toho, že po  17 -tej hodine by som už nemala nič jesť. Ale po dnešnom športovom dni,  plávanie  + rotoped, si ešte nejakú tú jednohubku môžem dovoliť, že? Otvorím chladničku. Sú tam syry, maslo, zelenina, aj nejaká klobáska sa nájde, ale na tú ja nie som.  Vyberiem  syr typu  camembert. Odkrojím si kúsok a niečo mi k nemu chýba. Pozriem na pečivo, ktoré som kúpila v supermarkete. Spolu so syrom úžasná kombinácia. K tomu ešte paradajka. S chuťou to zjem.  A potom prišli…

Zobraziť viac
Čo ma štve 

Nie že by som nebola spokojná….

…ale skoro 30 rokov po “nežnej,” po ktorej sme mali byť  veľmi skoro ako Švajčiarsko, som taká rozčarovaná. Veľmi rada pozerám nemecké televízne stanice, hlavne  dokumenty z prírody, ale aj varenie. Práve som jedno takéto varenie dopozerala, niečo ako Bez servítky, čo pred časom vysielala aj jedna naša súkromná televízia. Hostiteľmi boli manželia. On 47 rokov, obchodník, ona 51 rokov učiteľka. Teraz si prečítajte ich menu, ktoré pripravovali hosťom relácie Perfekte Dinner. Predjedlo: tatarák z lososa, tatarák z tuniaka, špičkový kozí syr s čerstvou figou…. Hlavné jedlo: tá najdrahšia teľacia…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Príbeh starnúcich intelektuálov

Víťazným románom Anasoft litera je Scenár Etely Farkašovej. Práve som sa to dozvedela z televízneho spravodajstva. Filozofka a spisovateľka Etela Farkašová bola učiteľkou matematiky a fyziky, ale doteraz vydala desiatky kníh, ktoré sa prekladali aj do cudzích jazykov.  Hlavnými postavami najnovšieho románu  Etely Farkašovej je starnúci manželský pár. Prekladateľka a vedec majú troch synov a jedného vnuka a od postáv sa ďalej ako klbko vlny odvíja aj príbeh. Vzťahový, priezračný a s citom  písaný text o starnutí, deťoch, medzigeneračnej komunikácii. Ako sa vyjadrila samotná autorka, tento román je akousi obranou pred dnešným…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Už som v pohode, sedím si v nátačkach za počítačom, ale dnes mi nebolo všetko jedno!

Doobeda bolo horúco, slnko pražilo do nemoty, ale predsa sme sa s manželom vybrali na bicykle. Bolo dusno a pomaly sa začali zbierať kopovité mraky. Potom sme vypotení až do špiku kostí sadli za počítač  a ja som si, ako obyčajne, otvárala všetky stránky s počasím s nádejou, že niektorá bude predpovedať búrku aj u nás.  Okolo 15 hodiny to už vyzeralo sľubne. Zo severu sa začínala nasúvať búrková oblačnosť, ale ako obyčajne sa nad nami roztvorila na dve časti a pršalo naľavo i napravo od nás, ale u nás…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma štve 

Neverím predavačom s ovocím a zeleninou, ktorí chodia predávať do obcí

K nám do dediny chodí pravidelne už niekoľko rokov jeden taký. V dedinskom rozhlase vyhlasujú, že súkromný pestovateľ ponúka a teraz čítajte: jahody, čerešne, slivky, broskyne, melóny, hrozno, rôznu zeleninu a kukuricu. A takýto sortiment má stále, od jari do jesene. Že súkromný pestovateľ! No kto môže toto všetko naraz dopestovať na Slovensku? Je to obyčajný priekupník. Ale na tom by nebolo nič zlé, keby bol tovar úplne čerstvý a vždy ponúkal 100% tný tovar za 100% ceny. Lenže on ponúka za 100% ceny aj tovar zhnitý, zvädnutý a najhoršia…

Zobraziť viac