Čína podľa Karola Hrčku
Mám rada čínsku kuchyňu, ale napriek niekoľkým pokusom, sa mi doma ešte nepodarila. Preto som vyskúšala tento recept a môžem potvrdiť, že Karol Hrčka je špičkový kuchár!
Potrebujeme:
- 1/2 kg kuracích pŕs
- 1 vajce
- 1 lyžica zemiakového škrobu
- 20 g huby šitake
- 2 ks pokrájanej mrkvy
- 250 g kapusty
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 menšie cibule
- 1 menší pór
- 5 lyžíc sójovej omáčky
- 1 lyžica slivkového lekváru
- 1 lyžičku mletého závoru
- 1 konzerva bambusových výhonkov
- 1 lyžička sezamového oleja
- citrónová šťava z pol citróna
- nasekaný čerstvý koriander
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na rezance, pridáme vajíčko, 1/2 trochu mletého zázvoru, dve lyžice sójovej omáčky a zamiešame. Takto pripravené kuracie prsia prudko opečieme na rozpálenom oleji. Keď je ružové, vyberieme ho a necháme odpočinúť. Do tej istej panvice pridáme na kocky nakrájanú kapustu, cibuľu, mrkvu, huby, bambusové výhonky a opečieme do polomäkka. V miske zmiešame 2 dl vody, slivkový lekvár, zvyšnú sójovú omáčku, trochu zázvoru, 1 lyžicu škrobu, pretlačený cesnak, premiešame a zalejeme zeleninu. Nakoniec pridáme opečené kuracie prsia a prehrejeme. Posypeme koriandrom, pokvapkáme citrónovou šťavou a sezamových olejom. Podávame s ryžou, alebo s čínskymi rezancami.
Text a foto Karol Hrčka