Chrumkavý šalát bez sterilizovania
Základom je kapusta, ale množstvo ostatných surovín je len orientačné. Môžete si pridať to, čo vám najviac chutí.
Potrebujeme:
- 2 kg kapusty
- 1/2 kg cibule
- 0,4 kg mrkvy
- 2 -3 dcl octu
- 300 – 400 g cukru
- 70 g soli
- 1 lyžica celé čierne korenie
- feferónky podľa chuti
- 3 – 4 ks bobkového listu
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- 1 balenie kyseliny sorbovej
- 1 kg uhoriek
- 1 kg rôznofarebnej papriky
Zeleninu nakrájame, alebo nastrúhame na jemno. Pridáme soľ, korenie, cukor, ocot, bobkový list, kyselinu a dobre premiešame. Odložíme na chladnejšie miesto na 24 hodín a občas premiešame. Potom rozdelíme do pohárov, uzavrieme a na chladom mieste vydrží mesiac.
Text a foto Marián Petruš