„Cesnak a cibuľa sú účinnými liekmi proti nechceným krvným zrazeninám“ – znie stará múdrosť.
„Dnes už každý vie, že hlavnou príčinou infarktov a mozgových mŕtvic nie je zvýšený cholesterol. Smrteľne pôsobia krvné zrazeniny, ktoré sa tvoria na plátoch v cievach zanesených cholesterolom“ – povedal Dr. David Kritchewski, zaoberajúci sa chorobami krvi. Veľmi dôležité je teda, aké vlastnosti naša krv má – viskozita, lepkavosť, sklony tvoriť zrazeniny. „Vo veku vyššom ako 60 rokov je vhodné, aby ľudia užívali denne anopyrín v rámci prevencie vzniku krvných zrazenín a následného rozvoja srdcovo cievneho postihnutia“ – zaznelo z úst internistu – hematológa na vzdelávacom seminári. Stále častejšie sa ozývajú hlasy ktoré tvrdia, že výživa zohráva v tomto smere ohromnú funkciu. „Cesnak a cibuľa sú účinnými liekmi proti nechceným krvným zrazeninám“ – znie stará múdrosť. Účinky cibuľovej zeleniny proti zrazeninám krvi sa spájajú s obsahom síry, ktoré bránia krvným doštičkám v zrážaniu. Dr. Eric Block, vedúci katedry chémie na Newyorskej štátnej univerzite, izoloval z cesnaku látku zvanú ajoen, ktorá pôsobí proti krvným zrazeninám rovnako účinne, alebo ešte účinnejšie, ako anopyrín, ktorého účinky proti zrážaniu sú dobre známe. Anopyrín skutočne pôsobí proti zrážaniu krvi len jedným spôsobom, keď potláča tvorbu trombohexanu. Ajoen robí to isté, navyše zabraňuje krvným doštičkám v zhlukovaniu ďalšími siedmimi spôsobmi. „V marci pór a v máji cesnak môžeš vyjedať a po zvyšok roka sa tvoj doktor môže zabávať“ – ospevuje účinok cibuľovitej zeleniny staré waleské príslovie. Dr. Mahendra Jain, profesor biochémia na Delawarskej univerzite tvrdí, že cesnak pôsobí proti zrážaniu krvi všetkými, doposiaľ známymi spôsobmi. „Mechanizmus jeho pôsobenia je jedinečný“ – dodáva.
Výskumy z Washingtonskej univerzity poukazujú na prítomnosť ďalších troch zlúčenín v cesnaku, ktoré pôsobia proti zrážaniu krvi, vrátane tej najvýznamnejšej, adenozínu. Závery výskumu prevedeného na 50 študentoch z Indii konštatujú, že konzumácia troch malých strúčikov cesnaku denne zvyšovala rozklad krvných zrazenín až o 20%. Aj výskumy v Nemecku poukazujú na fakt, že zlúčeniny z cesnaku rozpúšťajú krvné zrazeniny a zlepšujú tekutosť krvi. Výskumníci z Hamburgu dodávajú, že následne sa zlepší krvný obeh a krv sa dokáže očistiť od škodlivín. „Jeden alebo dva strúčky cesnaku denne veľmi priaznivo ovplyvňuje zrážanie krvi človeka“ – tvrdí vedec David Roser, ktorý sa výskumom cesnaku zaoberá. „Ak zjete nejakú morskú rybu – tuniak, sleď, losos, sardinka – spustíte obrovský útok proti krvným zrazeninám“ – poukazujú viaceré štúdie. Výskumníci z Harvardu tvrdia, že 200g konzerva tuniaka riedi krv v rovnakej miere ako tabletka aspyrínu. Trocha červeného vína dokáže zriediť krv a spomaliť tvorbu krvných zrazenín. Zelenina sa pokladá za majstra proti tvorbe krvných zrazenín. Hlavne feferónky sú veľmi účinné. Najnižšiu hladinu jedného z faktorov zrážania krvi, fibrinogénu, majú práve vegetariáni. Vedci z Londýna podávali dobrovoľníkom dvakrát denne počas ôsmich týždňov k bežnej potrave tri štvrtiny polievkovej lyžice olejového oleja. Zhlukovanie doštičiek sa u týchto ľudí prudko znížilo. Zlúčeniny zo zázvoru, kmína, koreniny a klinčeky obsahujú látky, ktoré zrážanie krvi znižujú.
PS: Cibuľa požívala úctu v celej histórii ľudstva. Generál Ulysses S. Grant (1822 – 1885), ktorý počas americkej občianskej vojny viedol sily Únie, poslal správu na ministerstvo vojny v ktorej napísal: „Nepohnem sa so svojim vojskom už ani krok bez cibule.“ Odpoveď prišla vo forme troch vozov, vrchovato naložených cibuľou.
MUDr. Michal Slivka je autorom mnohých kníh o zdravej výžive.
Foto Pexels