Čerešne obsahujú látky, ktoré dokážu zastaviť rozvoj rakoviny
Jún je obdobie, v ktorom dozrievajú čerešne. „Deň, keď lekári povedia, aby ste zjedli desať čerešní a potom im ráno zavolali, nemusí byť tak ďaleko“ – píše sa v novinovom článku so snahou poukázať na ich liečivú silu. Skúsme sa pozrieť na najnovšie vedecké štúdie zamerané na obsahové zloženie týchto chutných a zdravých plodov. Kvercetín je látka, ktorá vykazuje významnú protizápalovú aktivitu, vďaka čomu je obľúbeným liekom na alergiu a astmu. Kyselina elagová je prirodzene sa vyskytujúcim fenolom, ktorá silne pôsobí proti rakovine aj ako antimutagén. Obe tieto látky sú bohato v čerešniach zastúpené. Perilyl alkohol je ďalšia protirakovinová látka v hojnosti sa vyskytujúca v čerešniach. V pokusoch na zvieratách dokázal zastaviť rozvoj rakoviny pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, pokožky a pečene. Prebiehajúce výskumy v Clevelande sa snažia dokázať jeho význam pri liečbe rakoviny prsníka u žien. V Kalifornskej štúdii sa konštatuje, že miska čerešní denne významne znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi. „Ja čerešne nemám veľmi rada. Bojím sa, že s čerešňou zjem i červíka“ – strachuje sa malá školáčka. „Červík v čerešni? Žiadny problém. Však je to len bielkovina v prirodzenej podobe“ – znie protichodný názor. Antokyaníny (AK) sú považované za kľúčové pri zmierňovaní zápalu v tele. Čerešne a maliny majú najvyšší výťažok čistých AK. V jednej štúdii bola porovnávaná aktivita AK čerešní s protizápalovými liekmi – ibuprofénom a naproxénom. Čerešne vykazovali podobný účinok, na rozdiel od týchto látok nemajú žiadne nežiaduce účinky, navyše sa pravidelná konzumácia AK spája so zníženým rizikom vzniku srdcového infarktu a mŕtvice. Viacerí ľudia, trpiaci na reumu si pochvaľujú fakt, že sa im po najedení čerešňami kĺbové bolesti podstatne znižujú. Americký psychiater Wilfred Pigeon tvrdí, že čerešňová šťava pomáha pacientom s chronickou nespavosťou. Nachádza sa v nej totiž hormón melatonín, ktorý má kľúčový význam pre zdravý spánok. Hieronymus Bock (1498 – 1554) bol významný nemecký botanik, autor rozsiahleho herbáru (1539), v ktorom sa pokúšal roztriediť liečivé rastliny podľa ich tvaru. Pochvalne sa v ňom vyjadruje o čerešňovom strome, ktorý pokladá celý za veľmi liečivý – od kvetu, listu až po plody. Plody triedi na „sladké a kyslé, niekedy biele, niekedy červené až bordové…“ „Čerešňová šťava obsahuje až 80% kvalitnej vody a množstvo dôležitých minerálov a vitamínov“ – píše v knihe o ovocných šťavách Dr. Norman Walker (1866 – 1984) – údajne sa dožil až 118 rokov. „Je výborným krv čistiacim prostriedkom.“ Šťavu si môžeme zmraziť do podoby ľadových kociek a pridávať do jogurtov alebo v horúčavách do mixovaných nápojov.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixbay.com