Aktuálne Dobré rady 

Bylinky zo záhradky – korenie a liek

Bazalka

Existuje 60 odrôd bazalky, líšiacich sa vôňou, chuťou, farbou a veľkosťou listov. Vôňou pripomína klinček alebo muškátový orech, ale aj citrón, má horskatú chuť, podstatné účinné látky sú éterické oleje, vitamíny C, A, B5, enzýmy a minerálne látky.

Čerstvá vňať sa používa na ochutenie šalátov (listových, vaječných, hydinových), zeleninových a mäsových polievok, bylinkovej a rajčinovej omáčky, sušená pri príprave mäsa, na nakladanie zeleniny (uhoriek, tekvice a kyslej kapusty)celé suché stopky, sušenú pridávame počas varenia, čerstvú varíme len krátko (inak zhorkne).

Oregano

Má výraznú vôňu a trošku horkastú chuť, obsahuje éterické oleje, triesloviny a horčíny, používajú sa lístky, ale aj celá drevnatá vňať. Používa sa do dusených jedál, veľmi zriedka sa používa čerstvé. Používa sa všade, kde je vhodná majorán, pridáva sa do špagiet, pizzy a rizota, obsahuje ju provensálske korenie. Pôsobí protizápalovo, uľahčuje odkašliavanie, zvyšuje vylučovanie žlče, má protikŕčové účinky, upokojuje nervy, podporuje chuť do jedla, pôsobí proti hnačke a žalúdočnej nevoľnosti.

Kôpor

Má výraznú osviežujú jemne nasladlú chuť a typickou vôňou. Semeno a vňať obsahujú éterické oleje, vňať je bohatá na vitamín C a provitamín A, plody obsahujú aj bielkoviny, minerálne látky a vitamín C.

Je to jedno z najpoužívanejších korení, používajú sa celé rastliny okrem koreňov, mladú vňať používame c čerstvom stave, sušenú i sterilizovanú v kyslom náleve, nakladú do soli a octu, zmrazenú.

Podporuje vylučovanie žlčových a pečeňových sekrétov, pôsobí močopudne a proti nadúvaniu. Má upokojujúce účinky, pôsobí proti pohlavnému podráždeniu, hemoroidom.

Medovka

Má koreňovitú citrónovú chuť a vôňu, ako korenie a liečivá droga sa používa list pred kvetom a na začiatku kvetu, obsahuje éterický olej.

Používa sa všade, kde varíme s citrónovou kôrou alebo šťavou, používajú sa čerstvé listy, sušené i mrazené, lístky sa nemajú variť, preto ich dávame do hotových pokrmov 1-2 minúty pred podávaním.

Podporuje trávenie, zmierňuje kŕče a črevné problémy, znižuje krvný tlak, pomáha pri nespavosti, utišuje migrénu, medovkový čaj posilňuje žalúdok, ako kúpeľ pri zápaloch nervov.

Tymián

Čerstvý má príjemnú korenistú vôňu, chutí nahorkasto, sušený je aromatickejší, vňať obsahuje éterické oleje s tymolenom, triesloviny a flavonoidy.

Používajú sa pomleté lístky i kvety. Lístky sa uchovajú čerstvé len niekoľko dní, konzervujeme ich v octe a sušíme, dávkujeme úsporne.

Podporuje trávenie a obmedzuje nafukovanie, odvodňuje, zmierňuje kašeľ a uvoľňuje hlieny. Pôsobí antisepticky (proti črevným parazitom) a súčasne odstraňuje pachy, znižuje horúčku, používa sa ako čaj, kúpeľ a obklady, kloktadlo do ústnych vôd a zubných pást.

Šalvia

Má ostro korenistú vôňu a nahorkastú chuť, listy obsahujú éterické oleje s kafrom, saponiny, triesloviny a rôzne kyseliny, vitamíny skupiny B, minerálne látky.

Je to nedráždivé korenie, nesmie sa používať denne, ani v nadmerných dávkach, 1 – 2 lístky alebo štipka sušených, i po dlhom varení prebijú ostatné vône, pri vysokom zahriatí chutí horko.

Patrí k najstarším liečivým rastlinám, podporuje trávenie tuku a látkovú výmenu, potlačuje nadmerné potenie a uvoľňuje kŕče, pôsobí proti pliesňam, zlepšuje funkciu žlčníku i pečene.

Petržlenová vňať

Korenitá vôňa, nasladlá a trpká chuť, petržlenová vňať má lahodnejšiu chuť a viac vitamínov ako kučeravý petržlenová vňať, čerstvá má veľa vitamínu C, všetky časti rastliny obsahujú éterické oleje, vitamíny skupiny B a minerálne látky.

Používa sa ako základné zelené korenie dennej potreby, hodí sa do všetkých pokrmov, pridáva sa tesne pred podávaním, na osobu asi 1 lyžica.

Zvyšuje činnosť ľadvín, ale trochu aj dráždi (ľudia s chorými ľadvinami a tehotné ženy nemajú užívať nadmerné dávky), podporuje vylučovanie moču, trávenie, v diétnej kuchyni najmä pri žlčníkových a pečeňových chorobách.

Estragón

Má korenistú vôňu, pripomínajúcu zmes petržlen a anýz, trpkejšiu chuť, má veľa bielkovín, vápniku, železa a vitamínu C. Používa sa do šalátov, mäsových, hydinových a rybacích polievok, do omáčok a do všetkého mäsa, čerstvý pridávame do jedla tesne pred podávaním, sušený 1-2 minúty pred dokončením tepelného spracovania.

Podporuje chuť do jedla, trávenie a zvyšuje sekréciu žlče, zaháňa jarnú únavu, pri poštipnutí hmyzom sa požíva ako protilátka.

Kerblík

Má korenistú, sladkastú chuť, pripomínajúcu zmes anýzu a petržlenu alebo fenykel, čerstvé listy obsahujú éterické oleje, veľa vitamínu C a A, minerálne látky.

Používajú sa predovšetkým mladé čerstvé lístky všade tam, kde sa hodí aj petržlenová vňať, je súčasťou francúzskej zmesy herbes, dáva sa do pokrmov až pred podávaním, prípadne v poslednej fáze tepelnej úpravy.

Povzbudzuje látkovú výmenu, chuť do jedla, je mierne močopudný, zmierňuje nafukovanie, je ideálny na jarné kúry, podporuje látkovú výmenu, pôsobí na znižovanie krvného tlaku.

Maggy

Má korenistú chuť, obsahuje éterické oleje, vitamín C a provitamín A, pryskyričné látky, horčíny a enzýmy.

Používa sa vňať, koreň ai semeno rastliny. Používa sa len veľmi šetrne, čerstvým maggi koreníme vývary, zeleninové polievky, šaláty, sušením mleté na grilované mäso, dusenú zeleninu a strukoviny.

Je močupdné, upravuje žalúdočné a črevné problémy, pomáha pri pálení žahy a pocitu prejedenia, povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav a mierni bolesti nafukovania.

Pažítka

Je to cibuľová vňať, listy voňajú a chutia po cdesnaku, má vysokú biologickú hodnotu, obsahuje éterické oleje, najmä v mladých listoch, veľa vitamínu C, ďalej skupiny B a karotén, z minerálnych látok vápnik, draslík, fosfór, železo a síru, ale aj cukry a protein.

Použitie má univerzálne po celý rok, nesmieme ju sekať, krájame alebo striháme nožničkami a hneď spotrebujeme.

Povzbudzuje trávenie a chuť do jedla, pôsobí na krvotvorbu, proti poruchám prekrvovania, chráni pred arterosklerózou, posilňuje žalúdočné sliznice žalúdku a čriev, je močopudná.

Rozmarín

Má intenzívnu vôňu, horkastú chuť, obsahuje éterické oleje, trieslovinu a horčíny.

Používa sa čerstvý i sušený do zeleninových polievok a pokrmov, do šalátov, mäsových plniek, pridáva sa k pečenému a grilovanému mäsu, do mletého mäsa, do údenín, do hubových i rybacích jedál.

Povzbudzuje vylučovanie žalúdočných a črevných štiav, nechutenstve, bolestiach ľadvín, žlčníku, pečene, reumatizmu a iné.

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články