Aktuálne Recepty 

Bulharská banica vyzerá naozaj lákavo. Ako ju pripraviť?

Banica je azda najznámejší pokrm z bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy?  Príprava je  jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu.

Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo – jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom.

Potrebujeme:

  • 500 gramov lístkového cesta
  • 300 gramov syra (napríklad balkánsky)
  • 4 vajíčka
  • 150 gramov rozpusteného masla
  • 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko
  • 2 vajíčka

Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na časti. V miske  zmiešame syr s vajíčkami. Plech potrieme rozpusteným maslom a vystelieme ho jednou vrstvou cesta. To potrieme maslom. Na cesto dáme vrstvu syra a na vrch opäť vrstvu cesta, ktoré opäť potrieme maslom. Cesto môžeme zrolovať alebo len navrstviť a pokrájať na štvorce, aby sa nám pokrm lepšie servíroval. Je to úplne na vás. Ako posledná vrstva by mala ísť syrová. Celé to zalejeme kyslou smotanou s vajíčkami. Banicu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia aspoň 30 až 35 minút.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články