Buchty na pare podľa Karola Hrčku
Potrebujeme:
- 800 g polohrubej múky
- 1/2 l mlieka
- 1 vajce
- 1 kocka kvasníc
- trošku cukru na kvások
- lekvár na plnenie
- mak na posypanie
Postup:
Múku vysypeme do misky, urobíme jamku do ktorej rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor a zalejeme troškou letného mlieka. Keď kvások nakysne, pridáme vajce a zvyšok mlieka a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť.
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske, rozdelíme na štvorčeky. Každý štvorček naplníme lekvárom podľa vlastného výberu. Vytvarujeme guľôčky. Na vrch hrnca uviažeme gázu, nelejeme vodu a necháme zovrieť. Potom na gázu ukladáme buchty. Prikryté varíme asi 10 minút. Potom popicháme špáradlom a varíme ešte ďalších minút.
Po vybratí buchty omastíme a podávame buď s mletým makom, alebo s jahodami. Posypeme cukrom a ozdobiť môžeme ešte šľahačkou.
Text a foto Karol Hrčka