Aktuálne Recepty 

Ako chutil čerstvý chlieb detstva s paštétou, s rajčinou a s paprikou?!

Vôňa čerstvého chleba sa vznášala kuchyňou ako najkrajšia  pieseň. Keď sa roztvoril ešte teplý bochník a paril pod nožom, bolo jasné – dnes sa bude maznať nie len bruško, ale aj spomienky. Na stole čakala paštéta. Nie taká z plastového pohárika ako dnes – ale poctivá, hutná, s chuťou mäsa a tajnou zmesou korenín, ktoré by si kuchárky chránili ako rodinné dedičstvo.

Chlieb mal chuť slnka a pšenice Kôrka praskala pod nožom a mäkká striedka si žiadala len jedno – kúsok tej paštéty, čo sa roztápala na povrchu ako maslo v horúci deň. Žiadne dochucovadlá, len pravá chuť, ktorá mala telo aj dušu.

A k tomu rajčina, ako má byť – letná, šťavnatá, z kríka Rajčina sa krájala na hrubé kolieska, šťava tiekla po prstoch a vôňa pripomínala záhradu po daždi. Paprika – zelená, chrumkavá, ako keby práve vyhrabala z čerstvej zeme svoju silu – bola korunou tejto jednoduchej lahôdky.

Bola to chvíľa, keď sa zastavil čas Na dvore hrkotal bicykel, v rádiu hrala stará pesnička a my sme sedeli pod orechom, s chlebom v ruke a úsmevom, ktorý sa nedal kúpiť. Tento moment nebolo treba fotiť – vryl sa nám do pamäti omnoho hlbšie ako dnešné zábery v mobile.

Vynikajúca paštéta podľa receptu mojej svokry:

Základné suroviny

  • 1 kg mastnejšieho bôčika
  • 0,5 kg bravčovej pečene
  • 0,25 kg cibule
  • asi pol lyžičky čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • 2 lyžice bravčovej masti na opekanie cibule

Ak chcete paštétu mäsovejšiu, dajte pečene len štvrť kila. A to je všetko, ostatné záleží na vás.

Postup

Bôčik  nakrájame na menšie kúsky, okoreníme, osolíme a pečieme v uzavretenj nádobe do mäkka ( asi 1,5 hodiny na 160 stupňoch. Než sa bôčik upečie, nakrájajte si cibuľku a opečte ju na masti do zlatista. Potom ju pomeľte spolu so surovou pečeňou. Upečený bôčik ešte horúci pomeľte. Je dôležité, aby bol ešte teplý. Do zmesi nalejte aj výpek. Nakoniec, aby bola paštéta jemná,  rozmixujte všetko spolu ponorným mixérom. Ak je paštéta príliš hustá, zrieďte ju pridaním masti alebo vývaru.  Zmes ochutnajte a dochuťte. Poháre naplňte cca do troch štvrtín – nie viac, aby vám paštéta nevytiekla. Dobre zaviečkujte, vložte do hrnca a zavárajte hodinu a pol. Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.

Libuša Sabová

Foto Depositphotos.com

Tak chutila poctivosť. Tak chutilo leto. A možno práve preto si tak často spomenieme na tie obyčajné paštétové chvíle – lebo v nich bolo všetko: teplo domova, ruky našich mám, a ticho, ktoré chutilo ako láska.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články