Aj u vás bola na obed chrumkavá šniclisko, cez celý tanier a mäsový vývar?
Vyprážaný rezeň dnes na obed mať nebudem lebo som zvolil inú alternatívu, ale dal by som si, to mi verte. Stavím sa, že ak by sa robila nejaká celoslovenská štatistika, tak väčšina rodín i osamelých vlkov a vlčíc si dnes na nedeľný stôl naservíruje na obed čerstvo vypražený bravčový rezeň. Veľkú a chrumkavú šniclisko, že zakryje skoro celý tanier. Ak nie bravčový rezeň, tak vyprážané kuracie stehná alebo prsia, prípadne pečenú sliepku alebo kačku.
Ten rezeň buď so zemiakovým šalátom (domácim, bez majonézy), zemiakovou kašou alebo s ryžou. Ak so zemiakmi a ryžou, tak k tomu kompót alebo šalát, prípadne kyslú uhorku. Ja vždy aj trochu kečupu, to je taký môj zlozvyk, že do všetkého si dávam aj kečup. A tú ryžu alebo zemiakovú kašičku, na jemno urobenú s mliekom a maslom, poliať trochou z toho hnedastého roztopeného tuku z panvice. Márnosť šedivá, niet nad rezeň! Polievka samozrejme buď hovädzia so zeleninou a domácimi rezancami, alebo z kuracích drobkov so zeleninou. Po obede nejaký dobrý nápoj, lebo žalúdok potrebuje na to všetko aj tekutinu, aby to spracoval. Potom v obývačke ešte dobrú kávu podľa chuti s nejakým koláčom alebo čerstvým krémešom. V mojom prípade to býva gaštanové pyré so šľahačkou, a je koniec. Komu by ani to nestačilo, čo býva aj môj prípad, tak si ešte dá nejaké oriešky, jablko alebo mandarínku a hotovo, môže sa začať siestovať a tráviť.
Text Michal Zoldy
Foto Depositphotos com, Katarína Lamiová Matušeková