Zavárané mäso na dovolenku do bývalej Juhoslávie
Keby sme to rozprávali dnešným mladým ľuďom, ktorí si jednoducho v cestovnej kancelárii, ešte lepšie cez internet, kúpia all inclusive dovolenku a s jedným kufrom plným oblečenie sadnú do lietadla a o pár hodín sú vo svojom luxusnom hoteli…
Týždeň pred termínom odchodu na dovolenku som začala robiť zásoby jedla na celé dva týždne. Predovšetkým som zavárala mäso. Bravčové a kuracie vo vlastnej šťave. Rozrátala som to tak, aby sme mali na celú dovolenku. Mäso som nakrájala na porcie, posolila, pokorenila, prudko opiekla na masti, či oleji a poukladala do pripravených pohárov. Do každého som naliala asi 2 cm vody, zaviečkovala a sterilizovala. Vždy som sa bála, aby sa nám to mäso v pohároch nepokazilo a tak som ho poctivo sterilizovala prvý deň dve hodiny a na druhý deň ešte hodinu. Potom som ho pomalým prúdom studenej vody zachladila, aby sa viečka dobre chytili. Súčasťou batožiny boli samozrejme okrem zaváraného mäsa nejaké cestoviny, ryža, zemiaky…aby sme nič nemuseli kupovať! Ale to som chcela povedať, že to mäso z pohárov bolo vynikajúce. Môj manžel dodnes spomína, aké sme mali dobroty. Prišli sme od mora na súkromné bývanie, rýchlo som uvarila ryžu, ohriala mäso z pohárov, pripravila zeleninový šalát. Veľmi sme si pochutili. Niekedy si hovorím, že nebolo by od veci takto si pripraviť jedlo do zásoby!
Libuša Sabová
Foto Depositphotos.com