Zase ma „ukecali! a donútili robiť „ertepláky,“ po slovensky lokše
Keby som ich tak nemilovala, neuspeli by. Fakt to trvá dosť dlho a bolí pritom chrbát. A hlavne, hotové úplne miznú pred očami!
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 300 g polohrubej, alebo hladkej múky
- soľ
- 125 g rozpusteného masla, alebo masti na potretie
Postup:
Dáme si uvariť zemiaky. Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme, alebo najemno nastrúhame.. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto.
Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy. Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme dostatok múky, aby sa nelepili. Popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám tam ostane trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Ja ju utieram priebežne servítkou. Roztopíme si maslo a poriadne z každej strany potierame.
My máme radi na sladko a tak ich potriem slivkovým lekvárom, posypem makom a zrolujem.
Pozrite si video, aby sa aj vám podarili tak, ako mne:
Text a foto Iveta Houšťová