Vynikajúci ananásový rez mojej svokry
Na takéto kusy, ako ona hovorila, sme sa vždy tešili, ale tento dezert sa robil len na slávnostné príležitosti. V tom čase ananás nebol takou bežnou záležitosťou. Ananásová konzerva bola vďačnou súčasťou skoro každého darčekového koša.
Na cesto potrebujeme:
- 8 vajec
- 8 lyžíc kryštálového cukru
- 8 lyžíc hrubej múky
- prášok do pečiva
Krém:
- 2 dl mlieka
- 1 zlatý klas
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 1 konzerva ananásu
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, žĺtky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Piškótu upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu pri teplote 180 stupňov asi 30-40minút.
Uvaríme mlieko, zlatý klas a cukor za stáleho miešania až do zhustnutia a miešame až do vychladnutia. Medzitým vyšľaháme maslo a spojíme s krémom. Potom pridáme scedené kocky ananásu a pomiešame. Cesto prekrojíme pozdĺžne. Spodný diel pokropíme ananásovou šťavou, natrieme plnku a priklopíme vrchným dielom. Vrch ešte môžeme dozdobiť plnkou, či zvyšným ananásom.
Libuša Sabová