Vynikajúce pohostenie – huspenina
Ak chcete návštevu naozaj originálne pohostiť, urobte huspeninu podľa nášho receptu.
Potrebujeme:
- 70 – 80 dkg bravčového kolena
- 20 dkg bravčové rebrá
- 2 stredne veľké paprčky
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- cibuľa
- cesnak
- 50 – 60 g želatíny na 2 litre vývaru
- soľ, korenie, bobkový list, nové korenie
ďalej potrebujeme:
- plastovú fľašu so širokým hrdlom 1,5 l
- plátky šunky
- olivy
- klinčeky
Postup:
Mäso umyjeme, rozkrojíme na polovicu a nasolíme, pridáme korenie, cesnak, vegetu, bobový list, nové korenie a necháme cez noc odležať. Na druhý deň mäso preložíme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme korenie, bobkový list, cesnak, zeleninu, soľ a varíme tri hodiny pri miernej teplote. Potom vývar precedíme cez sito. Pridáme želatínu. Pekné chudé mäso z kostí oberieme a pridáme do vývaru so želatínou. Dochutíme ešte soľou a korením a nalejeme do pripravenej plastovej fľaše až po okraj. Uzavrieme a dáme do chladu na ležato. Na druhý deň dáme na chvíľu pod teplú vodu. Fľašu rozstrihneme tak, aby sa huspenina nepoškodila. Na tácke ozdobíme nárezom šunky a šalátom podľa vlastnej fantázie.