Výborný recept na tvrdý domáci syr z tvarohu
Z čoho by mal byť kvalitný syr, ktorý dostanete v obchode vyrobený? Ideálne z mlieka, zákvasu a syridla, ale pridávajú sa aj konzervačné látky a tie nechceme, preto si syr vyrobíme doma.
Potrebujeme:
- 1 kg tvarohu
- 1 vajce
- 6 g soli
- 6 g jedlej sódy
- 1 lyžica rastlinná olej
Postup:
Tvaroh vložíme do misky, ktorá môže ísť vodného kúpeľa a vo vriacej vode zohrievame 3 minúty, premiešajte a znovu zahrievajte, opäť premiešajte. Zopakujte trikrát.
Potom vložte tvaroh do gázy a nechajte odtiecť srvátku.
Preložte syr opäť do misy a zmiešajte so soľou, vajcom a sódou. Pridajte olej a rozmixujte. Túto zmes opäť vložte s miskou do vodného kúpeľa. Premiešajte a keď sa začne ťahať, preložte ho do nádoby s vrchnákom (najlepšie je sklo) a nechajte vychladnúť.
Náš typ:
Do takéhoto domáceho syra môžete pridať orechy, rascu, papriku, bylinky, podľa vlastnej chuti.
Foto Depositphoto.com
Spracované podľa Takprosto