Viete čo sú materáke, aký je to gapelský koláč?
Naša tradičná kuchyňa ani zďaleka nie je len o bryndzových haluškách. Je zaujímavá, rozmanitá a aj v dnešnej modernej dobe si v nej každý Slovák nájde to svoje. Knižná novinka 77 tradičných receptov obsahuje nielen množstvo receptov našich starých mám, ale tiež veľa faktov a prekvapivých zaujímavostí. Autorka Silvia Pilková, ktorú poznáte aj z televíznej obrazovky, od detstva obľubuje slovenskú históriu. Výsledkom jej dlhodobého študovania tradičnej kuchyne a zbierania rozličných receptov je kuchárka 77 tradičných receptov, ktorá si nájde miesto nielen vo vašej domácnosti, ale aj vašom srdci.
Naši predkovia sa stravovali jednoducho a zdravo. Však sa aj vravieva: Kaša – mať naša. Mäso sa jedlo iba v nedeľu alebo pri slávnostných príležitostiach, koláče prišli na rad iba v sobotu, keď zostalo cesto pri pečení chleba. A je toho omnoho viac! Naši predkovia dávali jedlám krásne názvy a v našej tradičnej kuchyni nájdete aj kúsok Osmanskej ríše, Bulharska či Talianska.
Krst moderovala Adriana Poláková
Na krste novej kuchárskej knihy boli aj známe osobnosti.
Katarína Brychtová a známy gurmán Peter Justin Topoľský
O autorke:
Silvia Pilková sa narodila v Banskej Štiavnici, predkov má aj v Bardejove a vyrástla v Bratislave. Od detstva rada varí, zbiera recepty a zaujíma sa o naše tradície a históriu. Študovala ekonómiu a pracovala ako manažérka reštauračnej siete, ale vždy ju to viac ťahalo k vareniu a písaniu. Odvtedy napísala niekoľko úspešných kníh o tradičnej slovenskej kuchyni a v súčasnosti sa venuje aj práci redaktorky v magazíne, kde môže variť, písať a natáčať videá o jedle. Ako sama hovorí, splnil sa jej sen, pretože svojou prácou prispieva k zachovaniu nášho gastronomického dedičstva.