Vianočné pečivo napečené s láskou. Jedia aj oči. Recept pani Martušky na kokosky
Doteraz upiekla vanilkové rožky, linecké oriešky plnené, linecké poliate čokoládou, pomarančové hviezdičky, šuhajdy a najmä plnené kokosky, ktoré sú v jej rodine najobľúbenejšie. Tu je jej recept:
Potrebujeme:
- 3 ks bielky
- 210 g cukor kryštálový
- 180 g kokos strúhaný
Linecké cesto:
- 230 g múka hladká
- 140 g maslo
- 70 g cukor praškový
- 1 ks žĺtok
Krém:
- 250 g maslo
- 200 g čokoláda 52%
Čokoládová poleva:
- 200 g čokoláda 52%
- 50 g Cera
Okrem toho:
- džem
Najskôr si pripravíme kokosový sneh. Ja som postupovala podľa týchto inštrukcií – vaječné bielky s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia cca 12 – 15 minút. Následne necháme vychladiť a potom vareškou vmiešame kokos. Pomocou cukrárenského vrecka nastriekame malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri 160 stupňoch 8 – 10 minút.
Otvoríme vrátka na rúre a sušíme 15 minút pri 50 stupňoch. Keď sa kokosky dajú pekne odlepiť od papiera, sú hotové. Linecké cesto pripravíme zmiesením všetkých surovín. Cesto vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a upečieme na suchom plechu.
Krém: Čokoládu roztopíme nad parou. Necháme vychladiť ale nie príliš, aby znova nestuhla a vyšľaháme s maslom. Pomocou vrecka krém nastriekame na linecké kolieska. V strede necháme miesto na džem. Na takto naplnené kolieska jemne pritlačíme kokosku. Necháme stuhnúť v chlade.
Čokoládová poleva: Čokoládu a stužený tuk rozpustíme nad parou. Spodok plnených kokosiek namáčame v čokoládovej poleve. Keď čokoláda stuhne môžeme podávať.
No a toto všetko má už pani Marta napečené, krásne uložené a Vianoce sa môžu začať!
Taxt a foto M.R.