Aktuálne Recepty 

Veľká noc s príchuťou Švédska

Ako u nás, tak aj vo Švédsku sú veľkonočné sviatky spojené s oslavami a dobrým jedlom, ktoré si vychutnáva celá rodina spolu s blízkymi a priateľmi. Po období dlhého pôstu sú slávnostné stoly plné obľúbených dobrôt. Inšpirujte sa tento rok tradičnými receptami z rýb a vajíčok, osvieženými o moderné nápady súčasnej gastronómie a tiež tipmi na dekorovanie vajíčok pre šibačov.

 Varte!

Ryby, vajíčka, pokrmy zo zemiakov, chrumkavý chlieb, ale aj dezerty z marcipánu a čokoládové vajíčka – to všetko nesmie chýbať na tých pravých švédskych stoloch.

 

Diabolské vajcia s údeným lososom

  • 100 g rozmrazeného údeného lososa
  • 7 veľkých, natvrdo uvarených vajec (bio)
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 1 polievková lyžica dijónskej horčice
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 polievková lyžica nasekanej šalotky
  • mleté čierne korenie
  • kôpor na ozdobu
  • kyslička (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu

Postup:

  • Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtka a vložte ich do misky.
  • V ďalšej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
  • K žĺtkam pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká.
  • Lososa nakrájajte natenko.
  • Vajíčka naplňte, na ne uložte plátky lososa. Hotové ozdobte kysličkou či inými jedlými kvetmi.

 Špízy z kuracích guľôčok s citrónovou uhorkou, kôprom a severskými bylinkami

  • 15 ks kuracích mäsových guľočok
  • 15 drevených hrubších špajdlí
  • 2 – 4 polievkové lyžice oleja na vyprážanie
  • 2 stredne veľké uhorky, ošúpané
  • 100 ml kôpru nakrájaného nadrobno
  • šťava z 1 veľkého citróna
  • 2 polievkové lyžice morskej soli
  • 300 ml kyslej smotany
  • 150 ml zmesi petržlenu, tymianu a medvedieho cesnaku
  • čierne korenie a extra panenský olivový olej podľa chuti

Postup:

  • Nakrájajte uhorku na 15 malých kociek, o čosi menších ako kuracie mäsové guľôčky. Vložte ich do stredne veľkej misky, pridajte soľ a premiešajte.
  • Na miernom ohni zohrejte panvicu s trochou oleja, kým nezačne trochu dymiť. Vyprážajte guľôčky do zlatohneda. Podľa potreby pridajte ešte olej. Guľôčky odložte a nechajte trochu vychladnúť.
  • K uhorkám pridajte citrónovú šťavu a kôpor (1 polievkovú lyžicu odložte na ozdobu). Premiešajte a nechajte 5 – 10 minút postáť.
  • Napichnite jednu kocku uhorky na špajdľu, za ňou mäsovú guľôčku. Špajdle namočte do kyslej smotany a byliniek. Položte špajdľu na podnos, posypte ju kôprom a čiernym korením.
  • Na zvyšnú smotanu nasypte zvyšné koreniny. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Hneď podávajte

 Servírujte!

Lahodné veľkonočné jedlá sa budú dokonale vynímať na jednoduchých jednofarebných tanieroch, v misách či na podnosoch. Jednohubky jednoducho naukladajte na poschodový podnos tak, aby bol všetkým na očiach – a kedykoľvek sa vaši hostia a šibači môžu ponúknuť. Môžete naň naukladať aj sladké dezerty, olivy alebo ovocie.

Elegantný servírovací riad zo série SKYN si zamilujete nielen počas veľkonočných či iných sviatkov, ale aj na bežné servírovanie vašich obľúbených  pokrmov. Je vyrobený z najkvalitnejšieho kostného porcelánu, ktorý dizajnéri IKEA vytvarovali do oblých tvarov. Súčasťou série sú aj menšie misy, do ktorých môžete vopred pripraviť šaláty či iné pochutiny.

Po dlhej zime sa Švédi nevedia dočkať prvých jarných slnečných lúčov. Zopár pomyselných lúčov vnesiete aj na váš stôl – s pomocou žltých alebo oranžových doplnkov. Nezabudnite dať do vázy na stôl vetvičky bahniatok a zlatého dažďa.

 

 

 


 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články