Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky
Táto kuchárska kniha vyšla v roku 1955, má 660 strán a podľa môjho odhadu je tam aj 5 tisíc receptov, dobrých rád a návodov. Dnes budú džatky. Je to jednoduché zemiakové jedlo, z ktorého sa za pár centov naje celá rodina.
Potrebujeme:
- 800 g zemiakov
- 100 g hladkej múky
- 40 g masti
- 40 g údenej slaniny
- 60 g cibule
- voda
- soľ
Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich scedíme, pridáme hladkú múku, premiešame a necháme na okraji sporáka asi 5 minút. potom vypracujeme na hladké cesto, z ktorého formujeme malé guľky, veľkosť menších orechov. Do rozpálenej masti pridáme pokrájanú údenú slaninu, nakrájanú cibuľu, dobre popražíme a polejeme guľky.
Ja som to ešte vylepšila, že som pridala na tanier kyslú smotanu a všetko som posypala pažítkou.
Libuša Sabová