Utopence podľa najstaršej slovenskej kamionistky a vynikajúcej kuchárky
Jarmila Zacher Pajpachová je naozaj vynikajúca kuchárka. Vyvára, pečie hlavne klasické recepty. Teraz sa jej manžel chystá na dlhú cestu po Európe a manželka mu chystá všetky dobroty, ktoré má najradšej. Patria medzi ne aj utopence. Všetci vieme, že najdôležitejšou ingredienciou sú kvalitné špekáčky a čo ešte k tomu treba?
Potrebujeme:
- 5 – 6 ks špekačky (podľa veľkosti)
- 1 cibuľa
- 2 kápie
Nálev:
- 1 šálka octu (obyčajný 8%)
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1,5 šálky vody
- 5 – 6ks celé čierne korenie
- 1 bobkový list
- feferónka (nemusí byť)
- väčší pohár na zaváranie s viečkom (ja mám pohár s objemom 900ml, ktorý používam len na utopence)
Utopence, ako ich robím ja. Najskôr si pripravím nálev, všetky suroviny spolu prevarím a nechám vychladnúť. Špekačky olúpem a nakrájam na polovičky, cibuľu nakrájam na hrubšie plátky, kápiu na prúžky. Do čistého a suchého pohára navrstvím striedavo špekačky a cibuľu, kápiu a zalejem vychladnutým nálevom až po hrdlo (aby boli všetky špekačky ponorené). Odložím do chladničky a nechám ich tam minimálne týždeň.