Urobte si harisu. Je to výnimočná pikantná pasta zo sušenej papriky.
Harisa je zapísaná v zozname UNESCO ako národné nehmotné bohatstvo Tunisu, ale vynikajúco ochutí aj naše jedlá. Dá sa použiť na marinovanie mäsa, rýb, pridáva sa do základu omáčok, či polievok. Každému jedlu, do ktorého ju pridáte, dodá nezameniteľnú a plnú chuť. Ako sa robí?
Potrebujeme:
- 1/2 kg červených paprík
- 2 chilli papričky (nemusia byť, ak nemáte radi pikantné)
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička soli
- 4 lyžice olivového oleja
Postup:
Papriky umyjeme, nakrájame a usušíme v sušičke, alebo v rúre. Potom ich zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom a chilli papričkami. Premiešame a pridáme olivový olej. Rozdelíme do malých pohárikov a odložíme na tmavé a chladné miesto.
Text a foto Libuša Sabová