Urobiť dobré domáce oškvarky je tiež umenie
Viem, o čom hovorím. Hoci som veľa krát asistovala pri zabíjačke (moji svokrovci každý rok pred Vianocami zabíjali), výroba oškvarkov bola výsostne úlohou mojej svokry a ja som sa nikdy nespýtala, ako sa to presne robí. A tak som sa potom neskôr sama pustila do ich výroby a boli pripálené, nedali sa jesť a ani masť sa nedala použiť. Ako teda na to, nám teraz poradí Mária Pekáriková:
Pokrájala som 3 kg sadla na kocky, dala som do pekáča, v ktorom pečiem kačku, alebo hus. Túto zmes prikryla a dala na hodinu do rúry zohriatej na 90 stupňov. Nedala som žiadnu vodu, potom so to vybrala a dôkladne premiešala. Mám klasický sporák na drevo a znovu pod vrchnákom za občasného premiešania sa sadlo topilo asi hodinu. Keď som videla, že chytá farbu, už som len miešala a odobrala som masť do pripravených pohárov. Nakoniec som precedila cez sitko a pritláčala som v sitku šálkou, aby masť vytekala. Z 3 kg sadla som vytopila viac ako 2 l masti a 750 dkg oškvarkov.
Už aj zháňam sadlo. Veď práve v tomto predvianočnom čase chutia čerstvučké oškvarky najlepšie! A aj dobrá domáca masť sa zíde.
Foto Mária Pekáriková