Už ani tá špiková kosť nie je to, čo bývala!
Neviem kam sa podeli tie vynikajúce špikové kosti z čias minulých, lebo keď moja mama kúpila za minulého režimu v mäsiarni „u Vaneka“ mäso na polievku, spolu s veľkou špikovou kosťou, po uvarení polievky z tej kosti o priemere potrubia vypadlo toľko výborného voňavého špiku, že bolo aj na dva krajce čerstvého bieleho chleba. Nahrubo špiku na čerstvý chlebík a trochu posoliť. Len to bolo treba rýchle zjesť, kým bol ten špik teplý. Ja neviem prečo ten dnešný dobytok už nemá vo svojich kostiach taký znamenitý špik, ako pred päťdesiatimi rokmi?! Ale nielen špik, dokonca v televízore nedávno jeden výživársky odborník alarmujúco potvrdil, že dokonca ani dnešná zelenina a ovocie neobsahuje toľko vitamínov a iných užitočných a zdraviu prospešných látok ako zelenina a ovocie z rokov šesťdesiatych a sedemdesiatych. Zaujímavé…… tak ak chceš dostať v lete do tela patričnú dávku C vitamínu a všetkého toho ostatného užitočného, musíš čerstvej zeleniny a ovocia zjesť dva razy toľko. No nazdar! A potom, že prečo sa s takou nostalgiou spomína na staré dobré časy zdravých domácich potravín – zeleniny a mäsa – z JRD?
Kráľovstvo za dobrú špikovú kosť, pán minister Takáč!
Text Michal Zoldy
Foto Karol Hrčka