Tvarohová torta s čučoriedkami
Potrebujeme:
- 300 g sušienok
- 100 g rozpusteného masla
- 500 g čučoriedok
- 220 g kryštálového cukru
- šťava a kôra z 2 limetiek
- 500 g jemného tvarohu
- 280 ml šľahačkovej smotany
- 280 ml kyslej smotany
- 4 lyžičky práškovej želatíny
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvte v mixéri, alebo v sáčku pomocou valčeka a v miske ich spojte s rozpusteným maslom. Zmes rozdeľte na dno formy, pritlačte a pečte asi 10 minút. Nechajte vychladnúť. Tretinu čučoriedok nasypte do hrnca, pridajte tri lyžice vody, 175 g cukru a kôru z jednej limetky. Varte 2 minúty. Šťavu sceďte do misky a odložte. Tvaroh vyšľahajte so zvyšným cukrom a pridajte obe smotany, limetkovú kôru a šťavu. Želatínu namočte podľa návodu vo vode a počkajte kým nabobtná. Potom ju na minútu dajte do mikrovlnky na stupeň rozmrazovanie. Potom trošku tvarohovej zmesi zmiešajte so želatínou, pridajte do zvyšného tvarohu a dôkladne zašľahajte. Vychladnuté čučoriedky zamiešajte do krému, aby vzniklo mramorovanie. Zmes naneste na sušienky a dajte aspoň na štyri hodiny do chladničky. Náplň by mala stuhnúť. Medzitým čučoriedkovú šťavu povarte do zahustenia a potom ju zmiešajte so zvyšnými čučoriedkami a vychlaďte. Zatuhnutú tortu preložte na tanier a ozdobte čučoriedkami so šťavou.
Text a foto Libuša Sabová