Tvarohová torta, ktorú moje vnúčatá milujú
Na cesto potrebujeme:
- 100 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 1 lyžička instantnej kávy
- 5-6 vajec podľa veľkosti
- 2 lyžice oleja
Postup:
Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme do tuha, žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, do múky pridáme kávu a kakao a preosejeme do žĺtkovej peny. Nakoniec postupne pridáme vyšľahané bielka. Vylejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm, ktorú sme vyložili papierom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov 25 až 30 minú. Ale to si každý musí sledovať a vyskúšať špáradlom. Medzitým si rozriedime akýkoľvek džem s vodou ( 2 lyžice džemu s 2 lyžicami vody) rozvarením. Necháme vyhladnúť. Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z formy a odstránime papier. Potom obložíme formu papierom na pečenie dookola a korpus vložíme naspäť.
Na krém potrebujeme:
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
Postup:
Maslo vymiešame s cukrom a do peny pridáme tvaroh. Premiešame. Korpus rozriedeným džemom a pridáme tvarohový krém. Vložíme do chladničky necháme stuhnúť. Stuhne dobre, lebo je tam maslo.
Ganache poleva:
- 100 g 90% čokolády
- 100 g smotany na šľahanie 33%
- 2 a 1/2 lyžice oleja
Postup:
Šľahačku zohrejeme (nesmie vrieť), vložíme čokoládu a miešame kým sa nerozpustí. Potom pridáme olej a znovu premiešame, aby sa spojilo na krém. Vylejeme na tortu a necháme stuhnúť. Najlepšie cez noc. Ozdobiť môžeme čerstvým ovocím.
Verím, že vám bude chutiť!
Text a foto Soňa Kamenská